Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державний і місцеві бюджети мають намір планувати на три роки

19 жовтня 2018, 09:12
184
0
Реклама

18 жовтня Верховна Рада прийняла за основу законопроекти №8044 та №8043, якими пропонується ввести середньострокове бюджетне планування (на 3 роки).

Пропонується замість однорічних Основних напрямів бюджетної політики запровадити середньострокову Бюджетну декларацію як документ стратегічного планування на наступні три роки. На місцевому рівні передбачаються трирічні місцеві фінансові плани.
Така новація може спростити планування реалізації великих інфраструктурних проектів та державно-приватного партнерства.

Бюджетна декларація, крім положень, які щорічно визначалися в напрямках бюджетної політики, міститиме сукупну стелю видатків та надання кредитів як максимально можливий обсяг бюджетних коштів, а також стелі для кожного головного розпорядника бюджетних коштів.

Крім того, пропонується:

- запровадити огляд видатків як новий інструмент підвищення ефективності використання бюджетних коштів;

- сформулювати правові засади управління фіскальними ризиками;

- оновити положення щодо доступності, публічного представлення та оприлюднення інформації про бюджет, виконання бюджетних програм, досягнення цілей та показників результату діяльності головних розпорядників бюджетних коштів;

- визначити поняття спільного інвестиційного проекту, реалізація якого здійснюватиметься з використанням кредитів, залучених від міжнародних фінансових організацій, іноземних кредитних установ з відбудови тощо.

«Підтримавши середньострокове бюджетне планування, Верховна Рада робить, без перебільшення, найважливішу бюджетну реформу. Над нею ми працювали останні три роки. І громадяни, і бізнес, і міжнародні партнери, і кредитори та інвестори - усі хочуть від нас прогнозованості. Новий підхід дозволить показати, як ми плануємо управляти державним боргом, як зменшувати фіскальні ризики, за рахунок чого фінансувати трансформації в освіті і охороні здоров'я, як підтримувати розвиток економіки», - сказала в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини