Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

19 жовтня 2018, 17:04
324
0
Реклама

Держбюджет-2019 прийнятий в першому читанні
Тепер Кабмін за участю парламентського бюджетного комітету повинен підготувати проект до другого читання і не пізніше 3 листопада подати його до парламенту. Разом з тим зберігається надія, що з 1 січня 2019 податок на прибуток буде замінений податком на виведений капітал. Якщо відповідний законопроект буде прийнятий і вступить в силу до розгляду бюджету в другому читанні, то Мінфін обіцяє перерахувати бюджет.

Депутати відмовилися індексувати акцизи на 2019 рік
Верховна Рада відхилила урядовий законопроект №9085, яким пропонувалося підвищення ряду акцизів, екологічних податків і ренти з урахуванням індексів споживчих цін та індексів цін виробників промислової продукції. Таке підвищення повинне було скласти 9% для алкоголю і тютюну, 10,3% - за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, а також рентної плати за спеціальне використання води і лісових ресурсів. Проводити подібне індексування зобов'язує Податковий кодекс.

Реформування сфери залізничних перевезень відкладається
Верховна Рада відхилила законопроект №7316, який передбачав допуск приватної тяги на шляхи Укрзалізниці. За словами глави Мінінфраструктури, проект розроблявся кілька років за участю донорів і міжнародних експертів. Він припускав поділ діяльності оператора інфраструктури і перевізника, визначав умови доступу до інфраструктури, відповідальність перевізників і принципи тарифної політики і допускав приватні компанії до організації перевезень пасажирів та вантажів.

Започатковано реформування процедур банкрутства
Верховна Рада прийняла Кодекс по процедурам банкрутства (законопроект №8060). Їм встановлені умови і порядок: відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом; застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів; відновлення платоспроможності фізичної особи. Для забезпечення працездатності Кодексу необхідно прийняти близько 30 нормативно-правових актів, які повинні бути розроблені протягом півроку. Крім того, велике число правових позицій, які на сьогодні сформовані Верховним судом, втратять свою актуальність, тому Суд зіткнеться з необхідністю формування нової судової практики.
Відзначимо, що з моменту вступу в силу Кодексу втратить силу Закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті». Але Кодекс встановлює п'ятирічний період реструктуризації іпотечних валютних кредитів.

Кабмін продовжує говорити про реформування системи держконтролю
Прем'єр-міністр заявив, що метою уряду є повноцінне впровадження з початку 2019 року ризик-орієнтованої моделі перевірки бізнесу. Він вказав, що це дасть можливість рейтингувати суб'єкти та об'єкти господарювання, щоб зосередитися на попередженні небезпек у найбільш ризикових. Зараз в тестовому режимі запущений інтегрований портал inspections.gov.ua з рядом інструментів для онлайн-взаємодії держави і бізнесу. Повноцінно вони стануть доступними з 1 січня 2019 року.

Вводиться прозорий метод перерозподілу коштів на ліки та медичні вироби
Кабмін прийняв зміни до постанови №298 від 17.03.2011, які вводять прозорий метод перерозподілу коштів. Відтепер МОЗ зможе оперативно направляти надлишки бюджетних коштів на закупівлю необхідних ліків, медвиробів по дефіцитних програмах лікування або формувати запаси медикаментів. Для цього запроваджується спрощений порядок узгодження таких коригувань за принципом «мовчазної згоди». Крім того, вакцини, закуплені за державний рахунок, будуть розподілятися не тільки серед комунальних закладів охорони здоров'я первинної ланки, а й серед приватних закладів і лікарів-ФОП, які уклали договори з Національною службою здоров'я.

Запропоновано ввести декларативний підхід до визначення місця проживання
Уряд зареєстрував проект нової редакції Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Його центральним положенням є декларативний підхід до визначення місця проживання. Здійснити цю процедуру можна буде по одній заяві без додаткових документів, як в центрах надання адміністративних послуг, так і через інтернет. У паспорт відмітка буде вноситися за бажанням, в системі же інформація про місце проживання буде оновлюватися автоматично.

Інвестиції в проблемних регіонах можуть стати привабливішими
Мінрегіон оприлюднив для обговорення законопроект, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу з метою стимулювання інвестиційної діяльності та створення нових робочих місць на проблемних територіях. Передбачено, що суб'єкти господарювання, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки на проблемних територіях і зареєстровані відповідно до Закону «Про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», протягом перших п'яти років звільняються від ПДВ на виготовлення і поширення власної продукції і від сплати 50% обсягу податку на прибуток. Вони також мають право на державне страхування своїх ризиків.

Визначено основні принципи екологічної політики
Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект №8328 «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року». Бізнесу цей документ може бути цікавий тому, що реалізація екологічних ініціатив влади, як правило, вимагає від приватних компаній грошових і організаційних витрат. Разом з тим, участь в реалізації таких ініціатив може стати видом діяльності, а дотримання екологічних принципів в роботі - конкурентною перевагою.

Офіційні борці з корупцією отримали автоматичний доступ до інформації фізосіб
Вступив в силу наказ Мінфіну №727 від 31.08.2018 «Про затвердження Змін до Порядку надання ДФС України інформації з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про доходи фізичних осіб на запити НАЗК». Відтепер процес взаємодії між базами даних НАЗК (Єдиний держреєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) і ДФС (Держреєстр фізичних осіб - платників податків) буде автоматизовано. НАЗК зможе отримати інформацію про суму доходів і розмір утриманого податку з доходів фізичних осіб з 2015 року. Також можливе отримання інформації про загальну суму доходу, нарахованого фізичній особі податковим агентом, в розрізі років - починаючи з 1998 року. Доступ до таких відомостей необхідний для роботи системи логічного і арифметичного контролю декларацій Єдиного держреєстру

Переносити мобільні номери можна буде з 1 травня 2019
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, остаточно визначила термін початку впровадження послуги перенесення абонентських номерів на мережах мобільного зв'язку. На той час повинні бути створені бази даних мобільних операторів, підключені до централізованої бази. Датою початку впровадження визначено 01.05.2019. Вона узгоджена з операторами мобільного зв'язку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини