Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки зможуть зменшити валютні ризики

22 жовтня 2018, 08:12
168
0
Реклама

16 жовтня Нацбанк прийняв постанови №107 і №108, якими затвердив для банків механізм формування резервів за валютними форвардними та ф'ючерсними угодами. Цей інструмент повинен запобігати системним ризикам, пов'язаним з укладанням контрактів, змінною величиною яких є валютний курс або ціна банківського металу.

Відповідні вимоги поки не застосовуються - до прийняття рішення регулятора про запровадження механізму в дію. Тим не менше резервуванню підлягатимуть лише ті контракти, що були укладені після такого рішення.

Резерви будуть формуватися в гривні. Таке зобов'язання виникатиме з дня, наступного з дати укладення угоди, та діятиме до дня остаточного розрахунку або розірвання угоди. При цьому, ставка резервування буде незмінною.

Очікується, що впровадження такого механізму сприятиме уникненню ризиків накопичення валютних дисбалансів, а також дозволить краще здійснювати контроль дотримання банками нормативів обов'язкового резервування.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам банківської діяльності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- «Порядок видачі банківської ліцензії»;

- «Філія/відділення та представництво банку - у чому різниця»;

- «Як банку правильно оформити відносини з колектором».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини