Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Біла книга» – путівник реформи небанківських фінансових установ

23 жовтня 2018, 13:24
519
0
Реклама

На сьогодні у Верховній раді підготовлений до другого читання законопроект №2413а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», що пропонує, серед іншого, створення нової моделі регулювання діяльності небанківських фінансових установ (НФУ).

Зміни торкнуться діяльності страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових та факторингових компаній, а також інших фінансових компаній, що здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, надання коштів у позику, надання гарантій тощо.

Зважаючи на те, що більшість згаданих установ за проектом підпадають під регулювання Нацбанку, останній підготував проект Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору». Він узагальнює основоположні цілі цього регулювання.

У Білій книзі викладена дорожня карта, що передбачає двоетапну - 12-місячні перехідний та адаптаційний періоди - трансформацію НФУ за трьома сегментами: кредитні установи, страховики та страхові посередники, інші фінансові установи. Визначальним для потрапляння до сектору кредитних установ, є походження коштів для надання фінансових послуг: залучати кошти фізичних осіб матимуть право виключно кредитні спілки.

Біла книга не охоплює велику частину актуальних проблем, таких як запобігання відмиванню коштів, діяльність кредитних посередників, створення бюро кредитних історій тощо. Ці сфери НБУ обіцяє окреслити в додаткових білих книгах окремо.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини