Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Небанківські фінансові установи стануть більш прозорими

24 жовтня 2018, 13:44
194
0
Реклама

Нацбанк вніс зміни до порядку видачі та відкликання в небанківських фінансових установ (НФУ) ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Ліцензіатів, зокрема, зобов'язали розробити та затвердити внутрішні документи з питань реалізації персональних обмежувальних заходів (санкцій).

Йдеться, насамперед, про виконання положень Закону «Про санкції» в частині реалізації і моніторингу ефективності персональних санкцій стосовно іноземних юридичних і фізичних осіб. Крім того, уточнені вимоги щодо прозорості структури власності НФУ і бездоганності ділової репутації НФУ, а процедура відкликання ліцензії приведена у відповідність до норм європейського законодавства.

Конкретизовано підстави, за яких НБУ має право відкликати в НФУ ліцензію:

- повторне невиконання НФУ вимог та рішень НБУ, зокрема, щодо надання інформації, документів, звітності;

- припинення надання послуг з переказу коштів більше ніж на 180 календарних днів та не відновлення протягом 90 днів після попередження про це з боку НБУ;

- виявлення двох і більше порушень вимог НБУ щодо забезпечення реалізації і моніторингу ефективності застосованих персональних санкцій;

- наявність документально підтвердженої інформації СБУ, про те, що діяльність НФУ містить ризики виникнення загроз національній безпеці.

Узгодження змін до внутрішніх правил переказу коштів, за умови, що вони стосуються приведення правил у відповідність до змін законодавства, відбувається безкоштовно.

Документ набув чинності 24.10.2018, крім змін, що стосуються внесення НФУ плати за погодження змін до її внутрішніх правила про переказ коштів. Ці зміни вступлять в силу з 01.04.2019 року.

Нагадаємо, що нещодавно Нацбанк підготував власне бачення нової моделі регулювання діяльності НФУ, яке оприлюднив у проекті Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини