Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як не втратити право на об’єкт інвестування?

30 жовтня 2018, 11:05
290
0
Реклама

Суть справи: інвестор оскаржив дії фінансової компанії, яка відкріпила від нього об'єкт інвестування (квартиру). Позов обґрунтований тим, що повідомлення про відкріплення отримано позивачем пізніше, ніж воно відбулось. Натомість відповідач вказав, що відкріпив об'єкт інвестування через те, що позивач протягом двох місяців після введення його в експлуатацію не підписав акт прийому-передачі квартири.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позовних вимог.

В апеляції позов було задоволено. Суд зазначив, що оголошення в газетах не є належним повідомленням інвестора про необхідність прийняти квартиру, оскільки у них не зазначено адреси офісу забудовника, не зазначено конкретної дати та часу його прибуття.

Колегія суддів Цивільного суду ВС підтримала позицію місцевого суду.

Верховний суд зазначив, що якщо протягом двох місяців після введення об'єкта будівництва в експлуатацію інвестор без поважних причин не підписав акт прийому-передачі об'єкту інвестування і не подав у письмовій формі свої зауваження щодо невиконання забудовником своїх зобов'язань, управління майном припиняється та від нього відкріплюється об'єкт інвестування. Ця процедура врегульована Законом «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Суд звернув увагу, що установа повідомила про введення об'єкта будівництва в експлуатацію у спосіб, передбачений договором, шляхом розміщення відповідного повідомлення на сайті проекту. Відповідно, двомісячний строк обліковується з дати такого розміщення.

Верховний суд вказав, що цей строк обліковується з дня введення об'єкта будівництва в експлуатацію, а не з дня повідомлення про це інвестора.

Відповідну постанову у справі №752/21249/15-ц ВС прийняв 3.10.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини