Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власникам «прихованих» активів хочуть дати можливість їх задекларувати

5 листопада 2018, 08:38
224
0
Реклама

Про це 1 лютого повідомила голова комітету з питань податкової та митної політики ВР Ніна Южаніна. Вона переконана, що сьогодні в Україні є багато людей, які мають за кордоном активи у вигляді корпоративних прав, цінних паперів, грошових коштів і нерухомого майна, про що не повідомлені контролюючі органи. Це зумовлено, зокрема, тим, що бізнес використовував низькоподаткові зони, причому не тільки з метою ухилення від оподаткування, а й з метою захисту активів.

Міжнародний обмін податковою інформацією, що розпочнеться після імплементації плану дій BEPS, дасть змогу «побачити» зазначені статки та притягнути їх власників до відповідальності. Однак Ніна Южаніна впевнена, що це не буде вигідно ані українській економіці, ані світовій спільноті: «Ми маємо провести одноразове декларування, оподаткувати такі активи за прийнятними ставками. Лише так ми зможемо поставити точку відліку для подальшого якісного контролю виконання податкових зобов'язань у майбутньому».

Вона розповіла, що розробляється законопроект, що пропонує систему одноразового декларування з внесенням одноразового платежу, розмір якого диференціюватиметься залежно від способу декларування активу. Його планують подати на розгляд парламенту одночасно із законопроектами щодо реалізації плану дій BEPS.

«Цей Закон стосуватиметься всіх громадян України, окрім тих, хто подав електронну декларацію. При цьому власник не повинен відображати вартість таких активів, тобто проводити їх додаткову оцінку», - пояснила Ніна Южаніна. Також вона зазначила, що таке декларування не потрібно проводити у випадку володіння виключно тим майном, інформація про яке міститься в держреєстрах, і тими грошовими коштами, щодо яких є дані в податкових органів.

Крім того, голова комітету підкреслила, що дані такого декларування не можуть бути підставою для наступних перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини