Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПнВК залишається в підвішеному стані

7 листопада 2018, 09:53
333
0
Реклама

Комітет ВР з питань податкової та митної політики на засіданні 6 листопада відклав розгляд законопроекту №8557 про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал до узгодження його тексту з представниками МВФ. Члени комітету ухвалили таке рішення одноголосно. «Ухвалення неузгодженого закону навіть в першому читанні означатиме з нашого боку фактично односторонній вихід з переговорів з Фондом», - сказала в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.
Підприємець Дана Ярова, яка бере активну участь в боротьбі за ПнВК, написала у себе в фейсбуці: «Мені обіцяли, що я зможу безперешкодно від імені громадянського суспільства потрапити на комітет. Коли я приїхала, то різко змінився порядок видачі пропусків. Але це дурниця, у порівнянні з рештою.
Міністерство фінансів провело абсолютно непрофесійні переговори з МВФ і пропонувало такий варіант ПнВК, що сміялися всі. І обмеження в 200 млн це були ще квіточки. І відміна третьої групи єдинників теж. Вони придумали такі ознаки, за якими бізнес можна віднести до того, який підпадає під дії ПнВК, що Оксану Маркарова посварила навіть глава комітету Ніна Южаніна.
Під час комітету на скайп-зв'язку був прем'єр-міністр Естонії, який розповів, що саме імплементація цього податку допомогла їм мінімізувати наслідки світової кризи.
Глава асоціації великих платників податків категорично відмовився від мінфінівського варіанта законопроекту і вимагав прийняття його в тому вигляді, в якому його подав Президент. Але законопроект в редакції Президента комітетом в черговий раз не прийнятий і відкладений до узгодження з МВФ. Коли це станеться - невідомо.
Під тиском громадянського суспільства, а так само флешмобу, запущеного Олександром Соколовським, комітет не наважився прийняти варіант Мінфіну. Ніяких 200 млн, ніякої відміни третьої групи. Транснаціональні компанії, які всіма правдами і неправдами намагалися залишити собі пільгові на території України, втерли носа. На що пані Маркарова сказала: «Ну якщо бізнес проти, то ми, так і бути, продовжимо переговори з МВФ в цьому напрямку».
При цьому Міністерство фінансів озвучило два «чарівних» меседжи. Перший: в Україні буде дефолт, якщо введуть ПнВК. На це можу сказати наступне. Дефолт, дорогі мої, може бути з однієї причини - тому що ви - непрофесіонали, і тільки тому. Другий меседж: представники МВФ в комітет не прийшли, побоявшись мітингу біля входу в підтримку ПнВК. Хороша відмазка, яка ще раз підтверджує тезу, що в Мінфіні сидять непрофесіонали, які не здатні навіть відмазки нормальні ліпити.
Підсумок. Дорогі, любі, ненаглядні мої чиновники і народні депутати. Ми не зліземо. Конклав буде до прийняття законопроекту в редакції Президента. З кожним разом все серйозніше. Досить вважати бізнес, який вас містить, ідіотами. Досить вважати активістів лохами, яким можна впарити казку про переляканих представників МВФ. На мітингу були і поліція, і військові, всі депутати безперешкодно потрапили до комітету. Ні, звичайно, якщо ви як єдині контактні особи з МВФ сказали їм: «Не приходьте, ми вже все порішали, та й клоуни там будуть під комітетом» - то вони і не прийшли. Або ви їх не покликали. Представниця Світового банку була присутня, її ніщо не злякало.
Ми не опустимо руки. Вам доведеться з нами рахуватися.»

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини