Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Система оподаткування автомобілів при ввезенні все-таки може бути змінена

7 листопада 2018, 16:28
202
0
Реклама

7 листопада комітет з питань податкової і митної політики ВР рекомендував прийняти у другому читанні та у цілому законопроекти №8487 та №8488 щодо оподаткування легкових транспортних засобів при ввезенні на митну територію України з урахуванням деяких пропозицій. Нагадаємо, що раніше комітет повідомляв про те, що не встигає підготувати законопроекти до другого читання.

Законопроектами пропонується запровадити нову модель оподаткування акцизним податком легкових моторних транспортних засобів. Також змінюються правила експлуатації автомобілів з іноземною реєстрацією. Детальніше про ці документи ми писали раніше.

Також комітет підтримав ініціативу своєї голови Ніни Южаніної щодо встановлення пільгового строку розмитнення авто на єврономерах. Протягом 30 днів після вступу закону в силу, пропонується встановити коефіцієнт 0,5 для їх розмитнення, протягом наступних 60 днів - 0,75. Деталі пільгового розмитнення електромобілів планують винести на обговорення в сесійний зал парламенту.

Ніна Южаніна зазначила, що Верховна Рада повинна розглянути законопроекти 8 листопада.

***

З приводу цього рішення комітету ВР Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital, написав у себе в фейсбуці: «Сьогодні можна оголошувати нове загальнонаціональне свято - день шахрая. Благо, парламент дає привід, адже йому пропонують виконати вимоги євробляхерів, комітет згоден, та й депутати не проти.

У підсумку, той самий таксист, який працює в темну без ліцензії і два роки їздить на євроблясі, попутно лаючи владу за те, що у його мами маленька пенсія, буде прощений. І тепер євробляхери зможуть легалізувати свої автомобілі за ставками, істотно нижчими за ті, за якими ввозили свої автомобілі чесні люди. Типовий тріумф дрібного шахрая, якому вдалося знайти компанію таких же, як він. І тепер він може сміятися над чесними людьми, які сплатили всі належні збори і податки. Держава знову стала на його бік, простимулювавши не законну поведінку, а схематоз.

Але шахраї ж не тільки дрібні. Нерозумно припускати, що це тільки таксисти приганяють свої машини через кордони. Ні, там були побудовані глобальні схеми, і машини завозилися в промислових масштабах. Вбиваючи при цьому чесний бізнес, який все робив за законом і платив податки. Як і будь-яка корупція, ці схеми били по чистій конкуренції, в черговий раз вбиваючи українську економіку. У підсумку, люди, які заробили мільйони на схемах, готові витратити трохи з цих грошей на організацію протестів. Адже їм тепер потрібна безкарність. Вона потрібна великому шахраєві на митниці, який відкривав віконце для машин. Вона потрібна великому шахраєві з прокуратури, який прикривав велике вікно на митниці. І вона потрібна організатору схеми, який постачав машину в Україну.

Держава чинить так не в перший раз - стимулює схеми замість розумної поведінки за законом».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини