Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

9 листопада 2018, 17:51
388
0
Реклама

ПнВК залишається в підвішеному стані
Комітет ВР з питань податкової та митної політики відклав розгляд законопроекту №8557 про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал до узгодження його тексту з представниками МВФ. «Ухвалення неузгодженого закону навіть в першому читанні означатиме з нашого боку фактично односторонній вихід з переговорів з Фондом», - сказала в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

Вжито заходів для боротьби з експлуатацією в Україні «евроблях»
Депутати прийняли Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України (законопроект №8488). Йдеться про комплекс заходів, спрямованих на те, щоб зробити неможливою неправомірну експлуатацію автомобілів з іноземною реєстрацією.

Змінюється система оподаткування акцизом транспортних засобів
Депутати прийняли Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (законопроект №8487). Ставку податку визначать в результаті перемноження:
- базової ставки в євро за один ТЗ, яка залежить від виду двигуна і його обсягу;
- коефіцієнта двигуна, який визначається діленням об'єму циліндрів в куб. см на 1000;
- коефіцієнта віку, який дорівнює кількості повних календарних років, що минули з моменту виробництва автомобіля (він не може бути більше 15).
Щоб стимулювати власників «евроблях» оформити права на свої авто, вводиться пільговий термін сплати акцизу за авто, які вже експлуатуються в Україні на єврономерах: протягом 90 днів після вступу Закону в силу діятиме коефіцієнт 0,5.
Крім того, тепер дозволено ввезення автомобілів будь-якого віку.

Яким може бути регулювання небанківського фінансового сектора?
Нацбанк сподівається, що законодавець передасть йому значну частину регулювання небанківського фінансового ринку. Готуючись до цього, раніше він оприлюднив проект Білої книги «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектора». Зараз же опублікував свої відповіді на кілька запитань, які найбільше турбують учасників ринку.
1. Чи всі компанії «переживуть» нові вимоги до капіталу і впровадження директиви Solvency II?
2. Буде переліцензування компаній після того, як Нацбанк стане регулятором?
3. Чи буде впроваджена оцінка бізнес-плану підприємств при видачі нових ліцензій, як це буде відбуватися на банківському ринку?
4. Чому в Білій книзі не описані механізми виведення страховиків з ринку і передачі їх портфеля?
5. Якими будуть вимоги до фінансових нормативів кредитних спілок?

У традиційній електронного підпису з'явився мобільний конкурент
З набранням чинності Законом «Про електронні довірчих послуги», легалізована послуга MobileID, за допомогою якої особа ідентифікується через мобільний телефон. Для того щоб скористатися нею, треба звернутися до мобільного оператора і оформити (з пред'явленням паспорта та ідентифікаційного коду) нову SIM-карту з «прошитої» підписом.

Під держбюджет-2019 підвищується ряд податків, і коригується система податкового адміністрування
У першому читанні прийнято урядовий законопроект №9260, який пропонує підвищення ряду акцизів, екологічних податків і ренти з урахуванням індексів цін споживчих і виробників промислової продукції. Також істотні зміни запропоновані в системі адміністрування акцизного податку на спирт і паливо (повсюдні витратоміри, роздільний облік по місцях зберігання та ін.). Ставку акцизу на спирт для «непитних» цілей запропоновано обнулити. Спокусу нецільового використання «пільгового» спирту сподіваються подолати більш витонченою системою контролю.
Також пропонується ввести ліцензування діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю паливом.
Крім того, з 01.07.2019 неоподатковувана ПДВ вартість посилок для фізосіб може скласти 100 євро, до цього моменту вона залишиться 150 євро.

Впроваджується єдиний формат для декількох видів звітності
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку з 2019 року запустить для підприємств, яки становлять суспільний інтерес, подачу фінансової звітності в НКЦПФР, Нацбанк, Мінфін, Нацкомфінпослуг в єдиному електронному форматі XBRL, який є загальновизнаним в системі МСФЗ. Процес побудови цієї системи вже розпочато.

Для торгівлі біопаливом хочуть створити свій майданчик
Мінрегіон виступив з ініціативою створення електронної платформи торгівлі твердим біопаливом. Передбачається, що державні і комунальні підприємства, яки виробляють таке паливо, будуть реалізовувати 100% виробленої продукції в системі електронної торгівлі вже в 2023 році. Бюджетні установи та інші суб'єкти господарювання, яким встановлено «зелений» тариф або пільгові тарифи теплопостачання, поступово перейдуть на закупівлю твердого біопалива виключно на згаданій платформі.
Необхідність створення окремого ресурсу пояснюється тим, що система ProZorro при закупівлі твердого біопалива має ряд недоліків, серед яких відсутність гарантій поставок і стандартів на тверде біопаливо, незначна конкуренція серед постачальників, малий вплив на зміну цін.

Податківці «малюють» плани по боротьбі з висновком прибутку за кордон
За участю ДФС розроблений законопроект щодо імплементації плану дій BEPS і приведення у відповідність з ним положень Податкового кодексу в частині податкового контролю трансфертного ціноутворення. Зокрема, планується введення трирівневої структури документації для міжнародних компаній, яка включає: документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл), глобальну документацію (майстер-файл) і звіт в розрізі країн (country-by-countryreporting).
Пропонується:
- ввести інститут послуг з низькою доданою вартістю;
- удосконалити правила контролю сировинних товарів шляхом скасування вимоги застосовувати тільки котирування певних бірж і надання можливості використовувати котирувальні ціни на товари;
- ввести контроль трансфертного ціноутворення з урахуванням концепції превалювання сутності над формою.
Також документ містить положення про оподаткування контрольованих іноземних компаній, обмеження витрат на фінансові операції з пов'язаними особами, запобігання штучного уникнення визнання статусу постійного представництва та зловживань у зв'язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування.
Крім того, заявлено, що ДФС працює над приєднанням до міжнародної системи автоматичного обміну податковою і фінансовою інформацією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини