Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Україна та Польща посилюють співпрацю на митниці

12 листопада 2018, 14:37
211
0
Реклама

Поточні проблеми функціонування пунктів пропуску та спільні заходи з протидії митним правопорушенням стали предметом зустрічі в.о. голови ДФС Олесандра Власова і заступника керівника Національної адміністрації доходів Польщі Петра Вальчака.

Протяжність спільного кордону двох країн становить 542 км, на ній розташовано 13 пунктів пропуску. Польща поки є єдиною країною Європейського Союзу, з якою на чотирьох пунктах пропуску введено режим спільного контролю: «Смільниця-Кросценко», «Грушів-Будомєж», «Угринів-Долгобичув» та «Устилуг-Зосін».

У серпні-жовтні поточного року були величезні черги в пунктах пропуску для автомобільного сполучення. Основною причиною чиновники називають невиконання умов Меморандуму між контрольними органами двох країн і незабезпечення пропуску тієї кількості транспортних засобів, яке визначено системою попереднього повідомлення.

Останнім часом напруга знизилася, що стало результатом оперативного втручання керівників служб обох сторін. Зараз мова йде про необхідність вирішення проблеми на системному рівні.

Зокрема, сторони планують оновити списки для трирівневого контакту (митний пост - митниця - представники, уповноважені керівництвом служб).

Олесандр Власов запропонував продовжувати впровадження спільного контролю на пунктах пропуску: «Такий контроль дозволяє швидко реагувати на ситуацію, зокрема, українські митники у взаємодії з контролюючими органами Польщі зможуть перерозподіляти інспекторів, спільно визначати необхідні смуги руху для перерозподілу транспортних потоків».

Керівник ДФС також запропонував своєму польському колезі перейти від просто контролю в одному місці до реального спільного контролю. Петро Вальчак погодився розглянути цю пропозицію, і для початку обіцяв проаналізувати відповідне законодавство ЄС.

Спільний контроль не тільки вдвічі знижує середній час перетину кордону, але з його допомогою також мають намір усунути можливість для подрібнення (перекидання) оформлених польською стороною партій товарів на нейтральній території, до початку контролю українськими службами.

ДФС повідомляє, що найближчим часом планується затвердження переліку першочергових спільних дій, конкретних спецоперацій і заходів посиленого контролю.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини