Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна зможе отримати вкрай необхідне зовнішнє фінансування

23 листопада 2018, 08:56
229
0
Реклама

Бюджет прийнятий сьогодні близько 6 години ранку після довгих «торгів» депутатів і уряду, що відбувалися як в сесійній залі, так і поза нею.
Нагадаємо, що прийняття бюджету залишалося головною умовою для початку фінансування від МВФ в рамках нової програми. Очікується, що перший транш у розмірі до 2 млрд дол. може бути отриманий до кінця цього року. Відновлення кредитування МВФ розморозить і ряд інших проектів міжнародного фінансування. У цьому випадку буде простіше пройти через пік виплат за боргами, який припадає на 2019 рік.
Уряд називає новий бюджет «бюджетом розвитку», але реально основні пріоритети в ньому - соціальні виплати, забезпечення обороноздатності, реформи медична, освітня і децентралізація. Стимулів для економічного зростання немає. Податку на виведений капітал теж немає.
Встановлюється прожитковий мінімум у розмірі 1853 грн з 01.01.2019 і мінімальна зарплата - 4173 грн.
У процесі голосування в бюджет були внесені такі положення:
- до кінця 2022 року продовжено дію норми, яка звільняє від сплати ПДВ і акцизу ввезення в Україну електромобілів;
- скорочена на 0,5 млрд грн держпідтримка скотарства, зберігання і переробки сільгосппродукції та аквакультури і на стільки ж - підтримка сільгоспвиробників, а на звільнений 1 млрд грн збільшено фінансування Держфонду регіонального розвитку;
- СБУ додатково виділено на витрати розвитку 100 млн грн за рахунок скорочення Фонду регіонального розвитку;
- Українському інституту національної пам'яті додали 22 млн грн і 10,1 млн грн - на Музей революції гідності, а також 10,8 млн грн на патріотичне кіно і 50 млн грн на Малу академію наук і Музей науки в Києві, скоротивши субвенції місцевим бюджетам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини