Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Без поліса автоцивілки не можна складати європротокол

30 листопада 2018, 17:02
535
0
Реклама

Суть справи: після ДТП учасники склали європротокол. Постраждалий, який не мав полісу автоцивілки (оскільки він є учасником бойових дій), просив стягнути відшкодування зі страхової компанії винуватця пригоди.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Він вказав, що так як позивач і звільнений від обов'язку придбавати поліс ОСЦПВ, то в нього немає права складати європротокол, тому матеріали ДТП мали бути оформлені працівниками поліції.

Однак апеляційний суд задовольнив позовні вимоги. Він виходив із того, що в розумінні ст. 33.2 Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», автомобілі учасників автопригоди забезпечені, тому сторони могли скласти такий протокол.

Колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала апеляційне рішення та залишила в силі рішення суду першої інстанції.

Верховний суд вказав, що відповідно до п. 1.7 ст. 1 Закону, забезпеченим є автомобіль, зазначений у договорі страхування, за умови експлуатації застрахованою особою. В разі ДТП скласти європротокол можуть лише водії, які є забезпеченими, тобто кожен із яких має відповідний страховий поліс.

ВС дійшов до висновку, що оформлення ДТП як страхової події за участю хоча б одного водія, що не має полісу автоцивілки, має проводитись працівниками поліції. Складання эвропротоколу в такому випадку не буде підставою для отримання страхового відшкодування.

Відповідну постанову у справі №204/3413/16-ц ВС прийняв 31.10.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини