Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронні майданчики оцінки майна ліквідують?

3 грудня 2018, 11:53
1913
1
Реклама

Антимонопольним комітетом нарешті схвалено пропозиції до КМУ щодо вирішення проблемних питань, пов'язаних із створенням, функціонуванням та впровадженням єдиної бази даних звітів оцінки майнових прав. Вони оприлюднені на сайті Комітету.

На думку фахівців АМКУ, у сфері оцінки, що проводиться для цілей оподаткування, з прийняттям змін до Податкового кодексу та наказів Фонду держмайна, фактично було створено новий ринок. Його учасниками є авторизовані ФДМУ електронні майданчики, що за встановлену ними плату фактично забезпечують можливість суб'єктам оціночної діяльності вносити інформацію про оцінку до єдиної бази, а нотаріусам здійснювати перевірку реєстрації такого звіту та наявність присвоєного йому унікального номера.

Як ми писали раніше, робота майданчиків оцінки викликала багато критики з боку учасників ринку та експертів не лише через недосконалість моніторингу, а й через завищену ціну, що подекуди неспіврозмірна із ціною на послуги оцінювачів.

Як зазначають в АМКУ, вартість послуг електронних майданчиків не регулюється державою та фактично оплачується замовниками послуги оцінки майна. При цьому в діях авторизованих на сьогодні чотирьох електронних майданчиків вбачаються ознаки схожих дій, у тому числі пов'язані з встановленням однакових цін на послуги, питання обґрунтованості яких лишається відкритим.

Таким чином, Комітет назвав передчасним внесення запропонованих ФДМУ змін до постанови КМУ від 21.08.2014 №358 щодо здійснення моніторингу звітів і рекомендував Кабміну розглянути питання доцільності дозволу суб'єктам оціночної діяльності вносити інформацію про оцінку до єдиної бази напряму (без задіяння електронних майданчиків).

Якщо ж уряд прийме рішення залишити майданчики, АМКУ рекомендує доопрацювати підзаконні акти з питань визначення:

- платності/безоплатності послуг із внесення інформації про оцінку, необхідно встановити верхню межу їх вартості;

- суб'єкта - платника (оцінювач, замовник оцінки, Фонд) та порядку оплати (чи підлягає оплаті відхилений звіт);

- суб'єкта - отримувача коштів (майданчики, Фонд тощо) та порядку розподілу отриманих коштів між адміністратором, держателем єдиної бази та майданчиками;

- можливості перевірки нотаріусами реєстрації звітів без використання майданчиків.

Також АМКУ рекомендував доопрацювати модуль перевірки оцінки та зробити єдину базу більш відкритою для загального доступу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини