Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірки Держпраці-2018

7 грудня 2018, 14:35
965
0
Реклама

В рамках зустрічі Комітету сприяння малому та середньому бізнесу Київської торгово-промислової палати, серед іншого, йшлося про перевірки у 2018 році Держпраці. Проаналізував ситуацію Олександр Мостовий, юрист АФ Pragnum.

За його словами, найбільш поширеними підставами для інспекційного відвідування підприємств у 2018 році стали звернення працівника при порушенні його прав, рішення керівника органу Держпраці (на підставі інформації, отриманої із ЗМІ та інших джерел), рішення суду або повідомлення правоохоронних органів, виявлення іншими органами ознак порушення законодавства про працю.

Практично завжди результатами інспекційного відвідування ставали припис або штраф. При цьому відзначено, що в обов'язковому порядку штраф призначається лише у двох випадках: працевлаштування без належного оформлення та невиплата заробітної плати. Суми штрафів сягають від 11 169 грн (порушення строків виплати зарплати) до 372 300 грн (за недопущення до проведення перевірки).

При перевірці основним джерелом інформації для інспектора є виробничий процес та працівники. Як приклад наведено ситуацію, коли перевіряючий спостерігав факт виконання трудової функції та отримав про це письмові пояснення від працівників (постанова Одеського ААС від 12.07.2018 по справі № 815/6704/17). Ці моменти повинні бути передбачені під час підготовки до візиту інспектора, инструктажу працівників. Слід зазначити, що штраф за кожного працівника, допущеного до роботи без оформлення трудового договору, може становити 111 690 грн.

Не зайвим буде також перевірити на наявність своєї компанії у планах перевірок (про це ми писали раніше), адже Держпраці один з лідерів -16905 запланованих заходів. Прихід інспектора на перевірку повинен відповідати запланованим датам.

Олександр Мостовий зазначив, що будь-яке інспекційне відвідування має узгоджуватися з вимогами Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»: у приписі на перевірку повинні міститись конкретні питання. Формулювання на кшталт «перевірка дотримання законодавства про працю» може слугувати причиною для відмови у доступі до перевірки. Так само у доступі на територію підприємства інспектору може бути відмовлено при відсутності керівника (власника), якщо перевірку призначили без попереднього письмового повідомлення.

Вдалі приклади оскарження рішень за перевірками Держпраці можна знайти у Системі аналізу судових рішень VERDICTUM від ЛІГА:ЗАКОН, наприклад:

- щодо конкретизації мети інспекційного відвідування ()постанова Одеського ААС від 12.07.2018 у справі № 815/329/18);

- щодо необхідності належного повідомлення особи про розгляд справи щодо накладення штрафу (постанова Одеського ААС від 05.07.2018 у справі №815/6704/17);

- зразок правомірної відмови у допуску до інспекційного відвідування (постанова Дніпропетровського ААС від 31.05.2018 №804/476/18).

***

Нагадаємо, що розділ «Алгоритми дій для бізнесу» ІПС ЛІГА:ЗАКОН містить інформацію щодо конкретних випадків, що можуть виникати під час перевірок органами держнагляду та контролю, та поради щодо мінімалізації наслідків таких перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини