Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пазл валютного регулювання майже склався

10 грудня 2018, 15:01
553
0
Реклама

Як ми писали раніше, Нацбанк в рамках формування нової системи валютного регулювання, передбаченої Законом «Про валюту і валютні операції» презентував проект структури валютного регулювання. Вона складатиметься із семи нових ключових нормативно-правових актів. 7 грудня Нацбанк оприлюднив проект акту №4, в якому йдеться про критерії і порядок запровадження антикризових заходів, а також проекти актів №6 та №7, які визначатимуть валютне регулювання тимчасово - з 07.02.2019 і до повного переходу до свободи проведення валютних операцій.

Оприлюднені раніше проекти трьох постійних НПА (№ 1,2,3) визначають норми валютного регулювання, що застосовуватимуться, коли Україна повністю перейде до свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

Проект Положення про порядок запровадження заходів захисту у сфері валютних операцій (акт №4) деталізує регуляторний інструментарій НБУ на випадок виникнення обставин, що загрожують стабільності фінансової системи. Зокрема, Нацбанк матиме право:

- встановлювати обов'язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті та граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями;

- запроваджувати ліміти на здійснення окремих валютних операцій;

- встановлювати особливості здійснення операцій, пов'язаних із рухом капіталу тощо.

Такі заходи будуть застосуватися у разі значного зниження курсу гривні, міжнародних резервів чи обсягу вкладів в банківській системі, ескалації суспільно-політичної ситуації або виникнення інших істотних ризиків для макроекономічної та фінансової стабільності.

Положення про окремі інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (акт №6) встановлює:

- порядок резервування коштів банками, які залучають іноземну валюту (банківські метали) за короткостроковими депозитами та кредитами від нерезидентів, та порядок резервування коштів банками за операціями з валютними деривативами;

- порядок надання банками інформації про кредитні договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами-кредиторами. Така система збору інформації має повідомний характер, замінить поточну дозвільну процедуру. Чинне на сьогодні обмеження максимальної відсоткової ставки за такими кредитами надалі не застосовуватиметься. При цьому висока процентна ставка за кредитами від нерезидентів, що не відповідає ринковим умовам, розглядатиметься як один з індикаторів ризикованості валютних операцій, який враховуватимуть при здійсненні валютного нагляду.

Інструкція про порядок валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (акт №7) міститиме низку новацій, що мають сприяти зменшенню часових та фінансових витрат бізнесу на звітування перед державними органами та проходження процедур нагляду за такими операціями. Запропоновано скасувати:

- контроль за строками розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами на суми операцій до 150 тис. грн;

- контроль за строками розрахунків для експорту усіх видів послуг і робіт;

- дублюючі звіти банків про порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями у ДФС, що сьогодні подаються у паперовій формі. На заміну діючому порядку банки надаватимуть звіти в електронному вигляді НБУ, який буде передавати цю інформацію в податкові органи.

Найближчим часом НБУ обіцяє опублікувати для обговорення останній проект нормативно-правового акту (№5), який стане частиною нової системи валютного регулювання.

Схвалена правлінням НБУ версія всіх семи НПА буде оприлюднена за місяць до набуття чинності Законом «Про валюту і валютні операції», тобто до 07.01.2019.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини