Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Розрахунки з Китаєм знову можна проводити в гривнях та юанях

11 грудня 2018, 13:00
276
0
Реклама

10 грудня Нацбанк та Народний банк Китаю поновили договір про валютний своп ще на три роки. Він дозволяє проводити розрахунки не в доларах, а в юанях та гривнях. Максимальна сума лінії свопу як і раніше 15 млрд юанів або 62 млрд грн.

«Китай - це другий найбільший торговий партнер України за товарообігом, а роль юаня в міжнародній торгівлі зростає. Доступ до коштів, отриманих за договором, сприятиме здійсненню торгівлі з Китаєм в юанях», - прокоментував голова Нацбанку Яків Смолій.

Голова Народного банку Китаю Ї Ґан зазначив, що поновлення валютного свопу сприяє розвитку торгівлі та інвестицій між двома країнами, а також поглибленню економічних зв'язків.

Це уже третя подібна угода у рамках співпраці між центральними банками України та Китаю. Термін дії попереднього трирічного договору на суму до 54 млрд грн та 15 млрд юанів сплив у червні 2018 року.

Експерти вважають, що підписаний договір сприяє зменшенню тиску на курс гривні до долару. Але при цьому все ж таки це сприяє зростанню імпорту з Китаю у значно більшій мірі ніж експорту туди.

Нагадаємо, що валютний своп - це валютна операція за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем на певну дату в майбутньому з фіксацією умов (курсів, обсягів, дат валютування тощо).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини