Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За «фейковий» патент все ж можуть покарати

11 грудня 2018, 17:53
342
0
Реклама

Антимонопольний комітет наклав штраф у розмірі 1 052 000 грн.

Суть справи. ПрАТ «Електромотор», згідно з вимогами Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», зареєструвало під власну відповідальність деклараційний патент на корисну модель. Проте пізніше судами, у тому числі Вищим господарським, патент був визнаний недійсним через невідповідність моделі умовам патентоздатності (а саме, новизни).

Незважаючи на це, «Електромотор» продовжував строк реєстрації корисної моделі у митному реєстрі, тим самим підтверджуючи заборону на митне оформлення товарів конкурентів (йдеться про аналогічну продукцію з КНР), порушуючи, таким чином, ще й норми Митного кодексу.

АМКУ визнав дії «Електромотору» недобросовісною конкуренцією у вигляді досягнення неправомірних переваг. Це, зрештою, і стало підставою для накладання штрафу.

Нещодавно ми писали, що використання митних заборон, пов'язаних із захистом авторського права використовується і для перешкоджання експорту, коли нібито корисні моделі - паперові та полімерні мішки для горіхів - використовуються проти конкурентів. Можливо, законодавчі зміни у сфері захисту інтелектуальної власності, невдовзі на системному рівні виправлять ситуацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини