Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Верховний суд відмовився розглядати справу про оскарження законів про «євробляхи»

13 грудня 2018, 15:04
317
0
Реклама

Суть справи: громадська організація звернулась до Адміністративного суду ВС із позовом до Президента та Верховної Ради про скасування законів про розмитнення, експлуатацію автомобілів на єврономерах і про нову систему стягнення акцизів (законопроекти №8487 та №8488). Позив мотивовано тим, що їх ухвалити з порушенням регламенту ВР, а Президент повинен був накласти на них вето.

Верховний суд, відмовляючи у відкритті провадження у справі, дійшов висновку, що юрисдикція адміністративних судів не поширюється на спори про визнання протиправними дій чи бездіяльності, скасування законопроектів, якщо було порушено встановлену Конституцією процедуру їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності. Він нагадав, що такі справи уповноважений розглядати Конституційний суд.

Суд зауважив, що Верховна рада при розгляді та прийнятті законів, як і Президент при їх підписанні, не виконує владних управлінських функцій (юрисдикція адмінсудів), а реалізовує свої законодавчі повноваження.

Відповідну постанову у справі №9901/947/18 ВС прийняв 10.12.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Нагадаємо, що відповідні закони Президент підписав 23.11.2018.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини