Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арешт на кошти платника податків можуть накласти без арешту його майна

3 січня 2019, 17:29
734
0
Реклама

Суть справи: фіскали звернулись до суду для накладення арешту на кошти на рахунках підприємства. Позов був мотивований тим, що відповідач безпідставно не допустив податківців до проведення перевірки.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Такий висновок вони мотивували тим, що відсутнє рішення керівника податкового органу про застосування арешту майна підприємства.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС не погодилась із такими висновками, скасувала прийняті рішення і відправила справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Верховний суд зазначив, що підстави для застосування як арешту майна, відмінного від грошових коштів, так і арешту самих коштів є універсальними. Ці види арешту розрізняються виключно процедурою: арешт майна - за рішенням керівника податкового органу, арешт коштів - на підставі рішення суду.

Із системного тлумачення положень ст. 94 Податкового кодексу не випливає, що арешт коштів платника податків є похідним від арешту майна і може бути застосований судом виключно у випадку наявності відповідного рішення керівника контролюючого органу.

ВС прийшов до висновку, що відсутність арешту майна не обмежує право податкового органу на звернення до суду для арешту коштів на рахунках відповідача, але за умови наявності визначених Податковим кодексом підстав.

Відповідну постанову у справі № 820/1929/17 ВС прийняв 27.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете ознайомитися з правовими позиціями ВС і судовими рішеннями, подібними запитуваному.

Нагадаємо, що збільшено термін оскарження рішень контролюючих органів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини