Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В яких випадках податківці можуть розірвати договір про визнання електронних документів?

11 січня 2019, 11:04
511
0
Реклама

Суть справи: компанія оскаржила дії державної податкової інспекції з одностороннього розірвання договору про визнання електронних документів для подання звітності. Податківці мотивували свої дії тим, що позивач був відсутній за податковою адресою.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили та зобов'язали ДПІ поновити дію договору.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із таким висновком.

Верховний суд вказав, що Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку (чинною на момент виникнення правовідносин), передбачено можливість розірвання договору про визнання електронних документів в односторонньому порядку тільки, якщо платник податків:

- не надав новий посилений сертифікат відкритого ключа замість скасованого;

- змінив місце реєстрації.

Також ВС нагадав, що відповідно до ст. 651 ЦК, суд може розірвати договір на вимогу однієї сторони у випадку істотного порушення його умов другою стороною. Істотним є таке порушення, внаслідок якого інша сторона договору значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при його укладенні.

Відповідну постанову по справі №821/561/17 ВС прийняв 19.12.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете ознайомитися з правовими позиціями ВС і судовими рішеннями, подібними до запитуваного.

***

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, коли можна не допускати до перевірки представників органів державного контролю.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини