Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як виявити схему відмивання кримінальних доходів?

14 січня 2019, 08:25
1124
0
Реклама

Державна служба фінансового моніторингу підготувала звіт «Ризики використання суб'єктів з непрозорою структурою власності у схемах відмивання кримінальних доходів».

У ньому країнами-лідерами, де для юридичних осіб створені сприятливі умови для приховування українських бенефіціарів, названі Кіпр, Британські Віргінські острови, Латвія та Естонія.

Серед представлених прикладів встановлення бенефіціарної власності наведена практика банківських установ, яким доводилось стикатись з такою необхідністю, наслідком чого була зміна рівня ризику клієнтів та запровадження додаткових заходів фінансового моніторингу.

У якості типових схем приховування бенефіціарної власності, представлені, зокрема, використання підставних та пов'язаних осіб, трастових структур. Також висвітлено механізми незаконного заволодіння власністю, зокрема через підробку документів, з використанням офшорних компаній тощо.

За результатами дослідження Держфінмоніторинг намалював своєрідний усереднений портрет юрособи, що використовується для відмивання коштів. Це товариство з обмеженою відповідальністю, приватне підприємство або громадська організація. Основним видом діяльності є надання юридичних і бухгалтерських послуг. Розміщені як в Україні, так і за її межами, вони пропонують підтримку з реєстрації українських юридичних осіб. Як правило, ці послуги надаються з метою сприяння зовнішньому інвестуванню в Україну. Більш того, деякі з цих компаній пропонують послуги з подальшої підтримки: надання місця реєстрації офісу, послуги номінальних учасників, номінальних директорів тощо.

Нагадаємо, раніше Держфінмоніторинг оприлюднив витяг зі звіту Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) та Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки. У ньому наданий перелік ознак у діяльності фізичних та юридичних осіб, які свідчать про свідоме приховування інформації про бенефіціарного власника.

***

Як ми нещодавно писали, Кабмін підтримав законопроект №9417 «Пpo запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Ним, зокрема, пропонується зменшити кількість ознак фінансових операцій, що потрапляють під фінконтроль, а перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу доповнюється категорією, пов'язаною із наданням інформаційно-консультаційних послуг з питань оподаткування: аудиторів, ревізорів і податкових консультантів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини