Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уважно складайте заповіт: домоволодіння і житловий будинок можуть не визнаватись тотожними

16 січня 2019, 08:09
2660
0
Реклама

Суть справи: спадкоємиця звернулась з позовом про тлумачення заповіту. Позивачка вказала, що їй було відмовлено у видачі свідоцтва на право на спадщину через неточності в заповіті. Нотаріус зазначив, що в документі як спадкова маса зазначалося «домоволодіння», а у власності спадкодавця був житловий будинок, що не є тотожним поняттям.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Рішення мотивовані тим, що заповіт був складений зі слів спадкодавця, тому не містить суперечностей чи неточностей.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 1256 Цивільного кодексу, тлумачення заповіту може бути здійснене самими спадкоємцями після відкриття спадщини. Суд може здійснювати тлумачення заповіту виключно у разі спору між ними.

Верховний суд зазначив, що при тлумаченні береться до уваги однакове для всього змісту правочину значення слів і понять, а також загальноприйняте у відповідній сфері відносин значення термінів.

ВС вказав, що неточності та помилки в тексті заповіту не можуть бути усунені шляхом його тлумачення судом.

Відповідну постанову по справі №335/9398/16-ц ВС прийняв 5.12.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете здійснювати пошук за резолютивною частиною рішення, що є однією з переваг цього сервісу перед ЄДРСР.

***

Нагадаємо, що раніше ми писали коли додатковий строк для прийняття спадщини не надається, а також про те, що список поважних причин для пропуску строку прийняття спадщини обмежений.

***

В інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН зараз знаходиться більше 350 матеріалів, присвячених окремим аспектам спадкування. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Спадкування бізнесу»;

- «Смерть поручителя за кредитним договором - варіанти розвитку подій».

Також в інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН доступні різні типові договори і шаблони. Зокрема, шаблони заповіту із призначенням виконавця, з умовою та заповідальним відказом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини