Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Які схеми використовуються «сірими» імпортерами

23 січня 2019, 13:11
404
0
Реклама

Державна фіскальна служба запровадила зміни у профілі ризику автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР). У разі спрацювання системи аналізу ризиків за індикативними цінами, імпортери змушені підвищувати митну вартість товару та сплачувати додаткові митні платежі.

У ДФС пояснюють зміни в АСАУР зростанням кількості порушень митних правил, та наводять найбільш розповсюдженні схеми, що дають можливість ухилятись від сплати мита чи його мінімізації:

1. Товари прикриття - декларування товарів, які ззовні мають майже однаковий вигляд, але є суттєво різними по вартості.

2. Маніпулювання з ваговими характеристиками - відображення під час декларування недостовірної інформації про вагу ввезеного товару, що дозволяє зменшити базу оподаткування.

3. Незаявлення точних відомостей, що впливають на визначення митної вартості та визначення коду товару згідно з УКТЗЕД - невідображення у митній декларації необхідної інформації щодо торгівельної марки, виробника, артикулів і характеристик товарів тощо.

4. Змішані вантажі - товари, що мають нижчу вартість, одночасно переміщуються з такими, що мають значно вищий рівень оподаткування.

5. Підміна оригінальних документів, як правило, з метою зменшення вартісних характеристик.

6. Використання спеціалізованих складів в країнах імпорту з метою заниження митної вартості та декількох ланцюгів перепродажу з метою формування легального пакету документів, що підтверджують мінімальну ціну, що є основою для бази оподаткування в країні імпорту.

За словами в.о. директора Департаменту організації протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії ДФС Руслан Фірсов.
За його словами, є декілька розповсюджених схем. А саме:

У ДФС наголошують, що у полі уваги працівників митниць будуть лише ті суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, які намагаються приховати інформацію про товари.

***

Раніше ми писали, що Нацбанк дозволив зніматимуть з банківського контролю імпортні операції суб'єктів ЗЕД при ввезенні певної групи товарів. Йдеться про товари, що будуть перероблюватися і забезпечувати створення доданої вартості в Україні.

***

Нагадаємо, що модуль «Довідники» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить корисну інформацію про тарифи, нормативи, правила, розміри штрафів та санкцій, ставки зборів і платежів, індекси інфляції тощо. У нього також включені деякі державні класифікатори, національні стандарти бухобліку, плани рахунків, норми і нормативи, діючі тарифи на різні види послуг та ін. Тестовим доступом до розділу можна скористатися тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини