Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для розпорядження нерухомим майном необхідна нотаріальна згода всіх співвласників

28 січня 2019, 17:47
1365
0
Реклама

Суть справи: перебуваючи в шлюбі з позивачкою, відповідач передав в іпотеку квартиру, що перебувала у їх спільній сумісній власності. Позивачка просила визнати договір недійсним, оскільки не надавала згоди на його укладення.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказали, що такий договір іпотеки може бути визнано недійсним лише у випадку, якщо його сторони діяли недобросовісно. Таке рішення відповідає правовому висновку Верховного суду України у справі №6-1622цс15 від 7.10.2015.

Однак Велика палата ВС не погодилась із таким висновком і сформувала свою правову позицію, відступивши від висновку ВСУ. Вона вказала, що для розпорядження майном, що перебуває у спільній сумісній власності, необхідна нотаріально посвідчена згода іншого співвласника (другого з подружжя).

Договір, укладений без такої згоди, визнається недійсним відповідно до ч. 4 ст. 369, ст. 215 Цивільного кодексу. При цьому не має значення добросовісність співвласника чи його контрагента при укладенні договору.

Відповідну постанову по справі №372/504/17 ВС прийняв 21.11.2018. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Нагадаємо, що до VERDICTUM можна отримати тестовий доступ на 72 години для ознайомлення з її повним функціоналом.

***

Раніше ми писали про карколомні судові рішення 2018, що стосуються нерухомості.

***

Оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості стосовно вашого майна можна за допомогою спеціального сервісу SMS-МАЯК. Він оповістить про зміни SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини