Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Дисконт від комунальників: як платити менше

6 лютого 2019, 09:23
1768
0
Реклама

Порядок надання послуг з централізованого опалення та водопостачання затверджений постановою КМУ від 21.07.2005 № 630, перерахунок плати за ці послуги здійснюється відповідно до постанови КМУ від 17.02.2010 № 151.

При цьому у нормативно-правових актах вказані допустимі відхилення у показниках якості теплопостачання, за які повинен проводитися перерахунок вартості комунальної послуги.

Коли платити менше

Якщо опалення відсутнє більше 12 годин, за кожну добу оплата зменшується на 3,3% від місячної. Якщо ж фактична температура у приміщеннях нижче нормативної, то вартість опалення знижується на 5% за кожен градус відхилення:

- від 18 до 12 градусів у житлових приміщеннях;

- від 20 до 14 - в кутових кімнатах.

За температури нижче 12 градусів у житлових і 14 - у кутових кімнатах плата за тепло нараховуватися не повинна.

Температура гарячої води, що подається, повинна бути вище 50 градусів. При температурі 45-49 градусів тариф повинен становити 90% від повного, 40-44 - 70%, нижче 40 - вода оплачується за тарифами холодної.

Як зафіксувати неналежне надання послуг

В ідеалі компанія сама повинна перерахувати тариф у платіжці за наступний місяць. Якщо ж в житловому приміщенні в опалювальному сезоні температура нижче нормативної, мешканцю необхідно письмово повідомити про це постачальника. Компанія може надати відповідь, визнавши присутність проблеми, інакше здійснюється перевірка комунальної послуги.

При незгоді з результатами перевірки повинен проводитися повторний аналіз, на який запрошуються представники органу виконавчої влади або місцевого самоврядування та об'єднань споживачів. За результатами повторної перевірки складається акт-претензія про якість опалення.

За який період борг за комуналку можна не оплачувати

Термін позовної давності у більшості випадків становить три роки, це ж стосується і комунальних боргів: позов про стягнення боргів за період, що перевищує 3 роки від дня подачі позову, швидше за все, судом буде відхилений.

Юристи підприємств-постачальників можуть наполягати на тому, що часткові щомісячні оплати боржником переривають перебіг строку позовної давності (ст. 264 Цивільного кодексу).

Для протидії цьому, радять адвокати, в призначенні платежу необхідно вказувати місяць, за який вноситься оплата послуг. У такому випадку платежі не переривають позовну давність за старими боргами.

***

Раніше ми писали, що з 1 лютого тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для столичних споживачів виріс на 11,5% - до 20,376 грн за кубометр.

***

Нагадаємо, що розділ «Форми та бланки» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить форми, акти, зразки, формалізовані довідки, бланки, а також алгоритми та приклади їх заповнення. Тестовим доступом до розділу можна скористатися тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини