Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи платити збір до пенсійного фонду, коли купуєш житло вперше?

12 лютого 2019, 09:28
9283
1
Реклама

У постанові по справі № 813/1126/17 Верховний суд у порядку касації вказав, що при придбанні квартири вперше, збір в 1% до Пенсійного фонду не сплачується. При цьому судом встановив наявність правової колізії у випадку дії норми про здійснення нотаріального посвідчення або реєстрації на біржі договорів купівлі-продажу нерухомого майна, що здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна (1% від договірної вартості нерухомості).

ВС залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій за позовом щодо повернення безпідставно сплаченого збору до ПФ.

Ще раніше, у постанові від 03.07.2018 (справа № 819/33/17) Верховний Суд дійшов правового висновку, що за відсутності відповідного правового механізму перевірки інформації про факт придбання нерухомості вперше, саме держава в особі Пенсійного фонду зобов'язана доводити той факт, що у кожному конкретному випадку особа придбала житло не вперше. В протилежному випадку всі негативні наслідки відсутності належного правового регулювання покладаються саме на державу.

Таким чином, оскільки повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а таким органом є ПФ, то саме на нього покладено обов'язок підготовки до органів Державної казначейської служби подання про повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету.

***

Раніше ми писали, чим можуть керуватися суди при визначенні суми морального відшкодування.

***

Нагадаємо, що з текстами судових рішень можна ознайомитися за допомогою сервісу VERDICTUM від ЛІГА:ЗАКОН. Отримати тестовий доступ до VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини