Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли землю може бути примусово відчужено з мотивів суспільної необхідності?

27 лютого 2019, 16:30
922
0
Реклама

Суть справи: держадміністація звернулась з позовом про примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності частини земельної ділянки, що перебуває у приватній власності. Позов мотивовано тим, що на ділянці розміщені корисні копалини загальнодержавного значення, які планує видобувати державне підприємство.

Апеляційний суд, як суд першої інстанції, частково задовольнив позовні вимоги.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду ВС не погодилась із таким висновком та відмовила у задоволенні позову.

Відповідно до ст. 15 Закону «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», передбачено, що земельна ділянка може бути примусово відчужена у державну власність з мотивів суспільної необхідності та виключно під розміщення, зокрема, об'єктів, пов'язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення.

Верховний Суд вказав, що позивач не мотивував у чому полягає загальнодержавний інтерес, який обумовлює виключну необхідність примусового відчуження земельної ділянки. Саме по собі розташування на ній корисних копалин загальнодержавного значення не свідчить про наявність такого інтересу.

Відповідну постанову по справі № 874/4/17 ВС прийняв 13.02.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ у VERDICTUM ви можете отримати за посиланням. Також до 20.03.2019 (включно) при одночасній покупці сервісів VERDICTUM і CONTR AGENT діє знижка 30% на кожен продукт.

***

Раніше ми писали про те, що непогодження меж ділянки із сусідом не перешкоджає оформленню на неї права власності.

***

Нагадаємо, що для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки варто скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ. За його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини