Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самобуди можуть примусово знести лише якщо порушено права інших осіб

6 березня 2019, 13:55
6970
0
Реклама

Суть справи: позивачі просили зобов'язати відповідача знести самочинно збудований гараж. Вони вказали, що будівництво було здійснено без відповідних документів та із порушеннями будівельних та санітарно-екологічних норм.

Місцевий та апеляційний суди позов задовільнили.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС з таким висновком не погодилась. Вона вказала на недоведеність порушення прав позивачів внаслідок будівництва. Також ВС звернув увагу на те, що будівництво гаражу проводилось на підставі будівельного паспорта на ділянці, яка відведена для цієї мети.

Верховний Суд вказав, що самочинне будівництво підлягає безумовному знесенню, якщо:

- власник земельної ділянки заперечує проти визнання права власності за особою, яка здійснила таке будівництво;

- власник земельної ділянки не заперечує проти визнання права власності на самочинну забудову, однак це порушує права інших осіб на зазначену земельну ділянку;

- самобуд зведено на наданій земельній ділянці, але з відхиленням від проекту, що суперечить суспільним інтересам (порушує права інших осіб) або з істотним порушенням будівельних норм і правил, що порушує права інших осіб, за умови, що особа, яка здійснила будівництво, відмовилась від перебудови.

ВС зазначив, що позивачами за такими вимогами можуть бути: відповідний держорган, орган місцевого самоврядування та інші особи, право власності яких порушено самочинним будівництвом.

Відповідну постанову по справі № 458/1173/14-ц ВС прийняв 16.01.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

***

Раніше ми писали, що за розміщення готелів та офісів у багатоповерхівках штрафувати не будуть.

***

Нагадаємо, що до 20.03.2019 (включно) при одночасній покупці сервісів VERDICTUM і CONTR AGENT діє знижка 30% на кожен продукт.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини