Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір поставки деякої продукції можна розірвати лише за дотримання спеціальної процедури

21 березня 2019, 08:39
1128
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило розірвати договір поставки з відповідачем та стягнути оплачену вартість товару (турбіни) неналежного маркування. Такий договір було укладено шляхом надання позивачем замовлення, а відповідачем рахунку через електронне листування.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Колегія суддів Господарського суду ВС з ними погодилась.

Суди не ставили під сумнів укладення договору поставки технічного обладнання між сторонами, оскільки відповідно до ст. 181 Господарського кодексу, допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб.

Однак вони вказали, що акт про виявлені недоліки був складений позивачем в односторонньому порядку, без дотримання вимог, встановлених Інструкцією про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання за якістю.

У відповідності до п. 16 Інструкції, при виявленні невідповідності якості, комплектності, маркування продукції, що поступила, тари чи упаковки вимогам стандартів, технічних умов, креслень, зразків, договору чи даним, зазначеним на маркуванні чи супровідних документах, які засвідчують якість продукції, одержувач складає акт, в якому вказує кількість оглянутої продукції і характер виявлених при її прийомі дефектів.

Для участі в складанні цього акту отримувач зобов'язаний викликати представника виробника (відправника). Таке повідомлення про виклик повинно бути направлено телеграфом (по телефону) не пізніше 24 годин, а відносно продукції, що швидко псується - негайно, після виявлення невідповідності.

Крім того, Верховний Суд вказав, що факт отримання позивачем неналежного товару не підтверджено іншими належними доказами.

Відповідну постанову по справі № 924/242/18 ВС прийняв 27.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

***

Раніше ми писали про те, що суд може визнати договір купівлі-продажу нерухомості дійсним без нотаріального посвідчення.

***

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини