Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на спадщину становить від 0 до 18%

26 березня 2019, 14:50
24956
0
Реклама

Відповідно до положень Цивільного кодексу спадкоємці поділяються на черги, належності до яких і визначає відповідну ставку податку на дохід фізичних осіб. На розмір ставки впливає також належність спадкодавця та спадкоємця до громадянства України.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст. 174 розділу IV Податкового кодексу. Про ставки ПДФО при прийнятті спадщини нагадала Державна фіскальна служба.

При отриманні спадщини від члена сім'ї першого (діти, у тому числі усиновлені та народжені після смерті спадкодавця, чоловік або дружина, батьки) та другого (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) ступенів споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою ПДФО.

Фізична особа, яка отримує спадщину від інших родичів, наприклад, рідного дядька, тітки чи просто знайомих сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Якщо майно успадковує фізична особа від нерезидента або спадщина отримується нерезидентом, то вартість об'єкта спадщини підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18%. Навіть, якщо такий нерезидент вважається членом сім'ї першого та другого ступенів споріднення.

Крім податку на доходи фізичних осіб платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого майна. Виключення мають особи, які отримали спадщину, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Відповідальними за сплату ПДФО до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

***

Вам також можуть бути цікавими поради щодо дій споживача у разі візиту контролерів комунальних служб.

***

Нагадаємо, що модуль «Ситуації для бізнесу» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить практичні матеріали, пов'язані з організацією бізнес-процесів. Він містить матеріали, пов'язані, наприклад, зі спадкуванням бізнесу, правовими наслідками смерті боржника за кредитним договором, правилами реєстрації прав на нерухомість тощо.

Тестовим доступом до модуля можна скористатися тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини