Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Автоперевізникам готують нові правила роботи

29 березня 2019, 13:30
2420
0
Реклама

Мінінфраструктури оприлюднило проект змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезень пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом.

Найбільше зміни торкнуться пасажирських перевезень:

- на автобуси повинні будуть встановити тахографи та обладнати сидіння ременями безпеки. Виключення становитимуть ТЗ, що використовуються для регулярних перевезень пасажирів на маршрутах, протяжність яких не перевищує 50 км або з максимально дозволеною швидкістю 40 км/год;

- заборонять використання автобусів, переобладнаних з вантажних ТЗ. Зміни не стосуватимуться переобладнаних автобусів категорії М2 (вісім пасажирів без водія, масою до 5 тонн) за конструкцією призначених для перевезення виключно сидячих пасажирів на нерегулярних маршрутах протяжністю до 80 км.

Мінімальний вік водіїв планують підвищити до 21 року для роботи в таксі та на автобусах за наявності стажу не менше 3 років. На міжнародних вантажних перевезеннях (1 рік стажу) - 19 років для авто до 7,5 тонн і 21 рік - для всіх інших.

Будуть внесені зміни у кваліфікаційні вимоги: їх розширять для медичних працівників, які мають право проводити медичні огляди, та технічного персоналу. Водночас підприємства зобов'яжуть ввести штатну посаду відповідального за безпеку руху і технічний стан ТЗ.

Окрім того, очікується, що «Електронний кабінет перевізника», який діє з серпня 2018 року в тестовому режимі, надалі надаватиме можливість автоперевізникам повідомляти про зміну даних до дійсної ліцензії в електронній формі (про транспорт, персонал, матеріально-технічну базу тощо).

Планують також скасувати необхідність подавати органу ліцензування завірених копій договорів автопідприємств з виконання технологічних операцій, а також завірених копій свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та тимчасових реєстраційних талонів.

Усі нововведення планується запровадити з метою уніфікації вимог відповідно до європейських стандартів. Водночас в ЄС планують зобов'язати автовиробників встановлювати на авто інтелектуальні системи контролю руху, автоматичного екстреного гальмування, а в майбутньому й антиалкогольні імобілайзери.

Нагадаємо, що модуль «Ситуації для бізнесу» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить практичні матеріали, пов'язані з організацією бізнес-процесів, наприклад, щодо ліцензій на перевезення пасажирів і вантажів, відповідальності в галузі автоперевезень, зокрема, хто відповідає - водій чи підприємство - за ДТП за участю службового авто.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини