Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Brexit для українських експортерів: чи варто очікувати на гірше?

16 квітня 2019, 15:11
1242
0
Реклама

12 квітня в Європейській Бізнес Асоціації за участі представників Мінекономрозвитку та ДФС відбулося обговорення актуальних питань митного оформлення імпорту в Україні.

Зокрема, чиновники розповіли, як вплине вихід Великобританії з ЄС на митні ставки імпорту з Об'єднаного Королівства. Позиція МЕРТ з цього питання виглядає досить оптимістично попри те, що переговорний процес перебуває лише у стадії підготовки і зводиться до окреслення стартових позицій для переговорів.

Причиною цього є те, що згідно з раніше досягнутими домовленостями, незалежно від підписання угоди про Brexit чи «жорсткого» виходу з ЄС, Британія дотримуватиметься зобов'язань стосовно третіх осіб, принаймні до визначеної дати - 20 грудня 2020 року. За цей час уряди країн мають домовитися щодо режимів двосторонньої торгівлі. Під час перехідного періоду діятимуть чинні митні ставки (преференції, передбачені угодою про ЗВТ з ЄС).

Великі побоювання, на думку фахівців, викликає те, що Великобританія не є членом СОТ, що потенційно може ускладнити й двосторонні переговори в економічно-торгівельній сфері.

Визначення країни походження товару для отримання митних преференцій актуальне не лише для британського імпорту. Йдеться про правило «прямого транспортування» в рамках укладених Україною угод про вільну торгівлю з країнами ЄС, Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ), Чорногорією, Македонією та Канадою.

Під час імпорту товару, країною походження якого є держава, що не має спільного кордону з Україною, крім документів про походження товару, необхідно довести його перебування під постійним митним контролем під час транзиту через треті країни.

Документи, що можуть підтвердити статус імпорту для застосування пільгових митних ставок перераховані у листі ДФС від 07.03.2019 № 7615/7/99-99-19-04-01-17. До них, зокрема, належить єдиний транспортний документ, який регламентує перевезення товарів із країни експорту через третю країну, сертифікат з повним описом товару, сертифікат встановленої форми «Non manipulation certificate» та ін.

Крім того, інспектори митниці при оформленні вантажу повинні брати до уваги відомості про прямування контейнера чи судна з інтернет-ресурсів на кшталт ship.ua/container чи track-trace.com, відомості про ідентифікаційний номер (трек-код) міжнародного експрес-відправлення, відправника, отримувача, назву товару, його вартість, вагу тощо з офіційних сайтів перевізників (FedEx, DHL Express та ін.) або відомості про авіаційну накладну (наприклад, www.turkishcargo.com.tr).

За словами представників бізнесу, основні проблеми, з якими вони стикаються при оформленні імпорту на митниці, пов'язані із недосконалістю системи аналізу ризиків, що подекуди призводить до необґрунтованого завищення митної вартості товарів.

Нагадаємо, що модуль «Ситуації для бізнесу» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить практичні матеріали, пов'язані з організацією бізнес-процесів, наприклад, щодо зони вільної торгівлі, визначенні митної вартості товару, адміністративного оскарження рішень митниці тощо.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини