Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк може заблокувати фінансову операцію на два дні

19 квітня 2019, 14:30
2300
0
Реклама

Звітуючи про результатами роботи за перший квартал Державна служба фінансового моніторингу зазначила, що з початку року підготувала і направила до правоохоронних органів 194 матеріали про операції, які можуть бути пов'язані з легалізацією коштів та вчиненням інших кримінальних злочинів, на загальну суму 10 млрд грн.

З іншого боку, суттєво скоротивши кількість банків та зробивши більш жорсткими вимоги до них, запровадивши нові, більш ліберальні правила валютного регулювання Нацбанк, тим не менше, посилив фінансовий моніторинг банківських операцій як юридичних, так і фізичних осіб. При цьому основну роботу покладено саме на банки, які зобов'язані відстежувати ризиковані операції та повідомляти про них Держфінмоніторинг. При цьому таки операції призупиняються.

Операції, що підлягають фінансовому моніторингу, перераховані у ст. 15 та 16 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Операції банком зупиняються на два робочих дні включно з днем зупинення, продовжує цей строк вже безпосередньо Держфінмоніторинг.

Найчастіше операції зупиняються у разі, якщо на фізичну особу накладені санкції, не можливо ідентифікувати клієнта, у тому числі кінцевого бенефіціара компанії чи вигодоотримувача. При операціях із готівкою важливим є достатність інформації щодо легальності походження коштів, очевидно, що йдеться про операції з великими сумами.

Крім того, при визначенні фіктивного підприємництва, може вивчатись співвідношення статутного капіталу та обігу підприємства, особа директора, його вік, рівень доходів, кредитна історія тощо.

Сумнівними також визнаються операції, при яких клієнт банку намагається обійти обмеження, встановлені законодавством чи банком. Наприклад, дроблення цільових зарахувань, коли на рахунки фізичних осіб з низьким рівнем доходу (студенти, пенсіонери) надходять невиправдано великі суми. За законом, обов'язок доведення легальності операції покладений на банк, а зважаючи на контроль Нацбанку, що постійно посилюється, ризик штрафу не є примарним, а його суми обраховуються мільйонами.

У випадку, якщо банк зупинив операцію, логічним є звернутись за поясненням, та, за необхідності, надати додаткові документи. До речі, банк має право періодично звіряти актуальність раніше поданих клієнтом відомостей, то ж пропозиція повторно надати копію паспорту є цілковито законною.

Після подання додаткових документів банк повинен розблокувати операцію, проте він не в силі це зробити, коли стосовно клієнта чи контрагента застосовані санкції. Це може бути рішення суду, виконавчої служби, або ж віднесення до санкційних списків осіб та організацій, можливо пов'язаних із фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення, відмиванням коштів та іншою злочинною діяльністю. При цьому, такі списки постійно оновлюються. Також існує практика, коли до цих списків потрапляють не лише окремі громадяни чи компанії, а й країни, що на законодавчому рівні дозволяють приховувати кінцевих бенефіціарів коштів та компаній.

Нагадаємо, що перевірити наявні чи потенційні ділові контакти можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він дозволяє перевірити інформацію про можливо відкриті справи про банкрутство та судові процеси щодо юридичних осіб та ФОП, сплату ними податків, можливе включення у санкційні списки України, ЄС, США та інших країн тощо. Також можна відстежувати інформацію, що надходить. Аби випробувати роботу сервісу, передбачена можливість замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини