Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці обмежена в проведенні перевірок роботодавців – ДРС

24 травня 2019, 10:00
2888
0
Реклама

23 травня у Бізнес-центрі ЛІГА відбувся круглий стіл щодо правових наслідків судового рішення, яким було визнано нечинною постанову Кабміну № 295 щодо здійснення державного контролю і нагляду за додержанням законодавства про працю. В обговоренні взяли участь представники Держрегуляторної служби, Держпраці, юристи та підприємці.

Голова Держрегуляторної служби Ксенія Ляпіна зазначила, що затверджені скасованою постановою Кабміну Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю втратили чинність та більше не можуть бути застосовані. При цьому вона наголосила, що тепер при здійсненні перевірок Держпраці повинно керуватися виключно нормами Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Крім того, вищевказаним судовим рішенням скасовано право виконавчих органів місцевого самоврядування здійснювати державний контроль у сфері праці.

Також Голова ДРС вказала, що підприємці, які хочуть оскаржити або вже оскаржують дії інспекторів, які під час перевірки керувалися нормами скасованих порядків, отримали додатковий доказ. Підприємець може посилатись на це рішення суду та на положення КАС та може довести, що у нього є підстави для скасування результатів перевірки

Відповідно до ст. 10 Закону, суб'єкт господарювання має право не допускати інспекторів до здійснення перевірки, якщо органом державного нагляду (контролю) не була затверджена та оприлюднена уніфікована форма акта, в якій передбачається перелік питань залежно від ступеня ризику.

«Закон в принципі процедурний і нічого додаткового до нього і не потрібно. Єдине, що потрібно зробити Держпраці - це затвердити критерії ризику і уніфікований акт, в якому питання, що контролюються, поставлені у відповідність із групами ризику. Поки не затверджено уніфікований акт проводити відповідні заходи Держпраці не може», - вважає Ксенія Ляпіна.

Однак представники Держпраці з такою позицією не погодились і зазначили, що продовжуватимуть проводити інспекційні відвідування у відповідності до:

- Конвенції Міжнародної організації праці «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі» від 1947 року;

- Конвенції Міжнародної організації праці «Про інспекцію праці в сільському господарстві» від 1969 року;

- Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

На завершення представники ДРС розповіли, що Мінсоцполітики опублікувало проект нової постанови Кабміну «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».Проектом пропонується затвердити два нові порядки здійснення державного контролю і нагляду за додержання законодавства про працю. Також зміни хочуть внести до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини