Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міська рада має відшкодувати шкоду внаслідок ДТП через відсутність дорожнього знаку

19 червня 2019, 16:15
2515
0
Реклама

Суть справи: водій звернувся з позовом до міської ради про відшкодування матеріальної і моральної шкоди внаслідок ДТП. Позов мотивовано тим, що зіткнення автомобілів відбулося через відсутність дорожнього знаку «Дати дорогу».

Суди першої та апеляційної інстанції частково задовольнили позовні вимоги, зобов'язавши міську раду виплатити 74 тис. грн у рахунок відшкодування майнової шкоди та 2 тис. грн - моральної шкоди.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 9 Закону «Про дорожній рух», до компетенції власників автомобільних доріг належить компенсація витрат власникам ТЗ, якщо ДТП сталися з причин незадовільного експлуатаційного утримання доріг.

У діях водіїв відсутня вина під час ДТП, оскільки позивач, рухаючись на вулиці, на якій встановлено дорожній знак «Головна дорога» правил дорожнього руху не порушував, а інший водій під час переїзду перехрестя керувався вимогами п. 16.12 ПДР.

Верховний Суд вказав, що міська рада як орган місцевого самоврядування не виконала обов`язок щодо створення спеціалізованої служби, яка повинна здійснювати організацію дорожнього руху на території міста.

Відповідну постанову по справі № 742/3127/16-ц ВС прийняв 6.06.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тут можна протестувати VERDICTUM.

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд заборонив українцям встановлювати національність через суд.

Також вам може бути цікаво прочитати про електронні докази у практиці Верховного Суду.

Захистіть свою нерухомість від рейдерського захоплення за допомогою сервісу SMS-Маяк. Докладніше про сервіс - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини