Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вітаємо з Днем Конституції України!

27 червня 2019, 16:00
509
0
Реклама

Конституція - основа правової держави. Тож бажаємо нашій країні розвитку, неухильного дотримання прав і свобод людини, аби в країні завжди були сприятливі умови для розвитку демократичних інститутів і громадянського суспільства.

Вітаємо всіх громадян України та гостей нашої держави з цим святом!

Також хочемо нагадати, що через цей святковий день у червні будуть довгі вихідні.

І варто проявити підвищену увагу до можливих кіберзагроз, які можуть супроводжувати державні свята, які пов'язані із символами незалежності нашої держави!

Невеликий екскурс в історію прийняття Конституції України:

Події 1996 року стали початком українського політичного і державного життя. Саме тоді, 27 червня, відбулося найдовше в історії українського парламенту засідання, результатом якого стало прийняття Конституції - Основного Закону України.

Проект документа почали готувати ще в 1994 році. Було багато спорів і розбіжностей, унаслідок чого Президент Леонід Кучма та спікер Верховної Ради підписали конституційний договір, який регламентував взаємодію гілок влади в Україні, і головне, зобов'язував прийняти нову Конституцію в строк не пізніше року з дня його підписання.

4 квітня 1996 року, у суботу, на третьому поверсі правого крила будівлі Верховної Ради зібралися не більше двох десятків осіб - представники всіх фракцій парламенту, по 2 особи від кожної. Вони додавали останні правки до проекту Конституції перед тим, як через 2 тижні, 17 квітня, представити її народним депутатам.

Перше читання відбулося 4 червня і до засідання 27 червня було прийнято 37 статей. Залишалося обговорити «найгостріші» кути Конституції - статус Криму, державну мову, національну символіку, питання власності.

Тож недивно, що до засідання 27 червня народні депутати прийшли з настроєм настороженим і навіть пригніченим. Як виявилося пізніше - це було найдовше засідання за всю історію українського парламенту.

Перемовини, численні голосування, суперечки і виступи тривали майже добу - весь день 27 червня, всю ніч і ранок депутати приймали рішення, домовлялися і шукали компроміси.

Голосування за останню статтю відбулося 28 червня о 9:20 ранку, у присутності Президента. Під бурхливі оплески втомлений голова Тимчасової погоджувальної комісії Михайло Сирота, який майже добу простояв за трибуною, вийшов до сесійної зали, на його очах були сльози - закінчилася колосальна робота, і тепер в Україні була Конституція.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини