Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Шведський стіл», організований роботодавцем, не підлягає оподаткуванню як додаткове благо працівника

4 липня 2019, 10:35
781
0
Реклама

Суть справи: підприємство оскаржило податкові повідомлення-рішення, якими йому було донараховано суми грошового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, штрафних санкцій та пені. Фіскали вказали, що позивач, здійснюючи харчування працівників, не включив такі послуги до їх загального оподатковуваного доходу.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили. Відповідно до колективного договору між адміністрацією і профспілкою підприємства, працівників, зайнятих на польових роботах, забезпечують гарячим харчуванням на час проведення таких робіт за принципом «шведського столу». Суди зазначили, що таке харчування проводилось без складання списків з зазначенням кількості наданих обідів конкретним працівникам, що унеможливлює ідентифікацію конкретних осіб, яким було надано такі послуги.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 164 Податкового кодексу, до оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий ним як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім встановлених випадків.

Верховний Суд вказав, що таке додаткове благо повинно:

- бути персоніфікованим та пов'язано із конкретною фізичною особою - платником податків;

- створювати певні вигоди для такої особи;

- надаватися податковим агентом;

- бути виражене у формі коштів, матеріальних або нематеріальних цінностях, послугах чи інших видах доходу.

Верховний Суд зазначив, що податківці не визначили конкретних працівників, у яких виникло додаткове благо, а донарахували ПДФО з суми, яку підприємство сплатило за обіди.

Відповідну постанову по справі № 808/3611/16 ВС прийняв 10.06.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Систему можна протестувати.

Раніше ми писали про те, що в Україні зменшилась заробітня плата.

Також вам може бути цікаво, що в Україні вперше засудили за кінопіратство.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини