Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен роботодавець вести табель обліку робочого часу?

11 липня 2019, 13:25
4554
1
Реклама

Табель обліку робочого часу є підставою для нарахування працівникам заробітної плати, допомоги по тимчасовій непрацездатності, сум за період щорічних відпусток, інших виплат. Про це нагадала Держпраці у Львівській області.

Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах регулюється наказом Держкомстату від 05.12.2008 № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці».

Наказом затверджено типову форму № 5 «Табель обліку використання робочого часу», яка носить рекомендаційний характер і складається із мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. При необхідності форму можна доповнити іншими показниками, необхідними для обліку на підприємстві.

У разі потреби можна застосовувати й іншу форму табеля обліку робочого часу, але при цьому обов'язковим є наявність первинного обліку показників щодо використання робочого часу, явок та неявок працівників, які визначено формами державних статистичних спостережень з праці (лист Державної служби статистики від 12.01.2012 р. №9/4-10/9).

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону «Про оплату праці», роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

При цьому роботодавця не можуть притягти до відповідальності за відсутність табелів обліку використання робочого часу, якщо забезпечено облік використання робочого часу в інший спосіб.

Раніше ми писали про те, що у сфері охорони праці хочуть збільшити кількість штрафів.

Читайте також:

- Новий порядок перевірок Держпраці;

- Перевірки бізнесу: огляд правових подій за червень.

Перевірити вашу компанію та своїх контрагентів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати сервіс можна тут.

Нагадаємо, що Академія ЛІГА:ЗАКОН запрошує на заходи в липні.

Також тепер фізичні особи-підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування, можуть сплачувати податки та подавати звітність навіть з-за кордону за допомогою нового чат-бота ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини