Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дозвіл на будівництво приватного будинку можна отримати за спрощеною процедурою

25 липня 2019, 12:30
6238
0
Реклама

В Україні діє спрощена процедура оформлення документів та декларативний принцип отримання права на забудову.

Про початок будівництва необхідно просто повідомити відповідний місцевий структурний підрозділ з питань містобудування та архітектури, але спочатку слід отримати будівельний паспорт на майбутній будинок.

Оформлення будівельного паспорту не потребує отримання містобудівних умов та обмежень, а розроблення проекту будівництва здійснюється за бажанням.

Щоб отримати будівельний паспорт, необхідно звернутися до місцевого структурного підрозділу з питань містобудування та архітектури (це може бути як і територіальний підрозділ ДАБІ, так і виконавчий орган в структурі місцевої ради) або до ЦНАП та подати відповідний пакет документів:

- заяву на видачу будівельного паспорту;

- копію документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою (завірену нотаріусом, або організацією, що його видала);

- ескізні наміри забудови (місце розташування будівель та споруд на земельній ділянці, відстані до меж сусідніх земельних ділянок та розташованих на них об'єктів, інженерних мереж і споруд, фасади та плани поверхів об'єкту із зазначенням габаритних розмірів, перелік систем інженерного забезпечення, у тому числі, автономного, що плануються до застосування тощо). Ескіз можна зробити самостійно або це може зробити архітектор;

- проект будівництва (якщо є);

- завірений нотаріально документ, що підтверджує згоду співвласників земельної ділянки (якщо вони є) на забудову.

Місцевий структурний підрозділ з питань містобудування та архітектури перевірить, чи відповідають ваші наміри забудови генплану, плану зонування, детальному плану території або планувальним рішенням проектів садівницьких та дачних товариств, а також державним будівельним нормам (ДБН), стандартам і правилам. Якщо все відповідає, то протягом 10 робочих днів з дня надходження пакета документів вам безоплатно видадуть будівельний паспорт.

Після цього можна направляти повідомлення про початок будівельних робіт особисто або за допомогою уповноваженої особи, або рекомендованим листом з описом вкладення до відповідного органу ДАБІ за місцезнаходженням майбутнього будинку не пізніше ніж за 1 календарний день до початку виконання будівельних робіт.

Вам буде цікаво:

Перевірка забудовника: що потрібно знати інвестору

Самобуд не може бути виділений або поділений, як об'єкт сумісної власності

Самобуди можуть примусово знести лише якщо порушено права інших осіб

Нагадаємо, для оперативної реакції на незаконні дії щодо вашої нерухомості варто скористатись сервісами SMS-МАЯК та SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ. Про зміни в реєстрі вони повідомлять за допомогою SMS-повідомлення, електронного листа, а також повідомлення в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини