Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Тарифи на теплову енергію встановлюються за новою процедурою

3 вересня 2019, 11:59
8699
0
Реклама

31 серпня набула чинності постанова НКРЕКП від 23 серпня 2019 № 1734, якою затверджено нову Процедуру встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання.

Документом враховані вимоги чинного законодавства щодо необхідності встановлення тарифів на рівні, який покриває економічно обґрунтовані витрати з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.

Для встановлення тарифів ліцензіати мають провести відкрите обговорення із залученням місцевих органів виконавчої влади та подати до НКРЕКП у друкованому та електронному вигляді заяву щодо встановлення/коригування тарифів, розрахунки тарифів з відповідними розрахунковими, підтвердними й обґрунтовуючими матеріалами та документами, які оформлюються відповідно до вимог Порядку, затвердженого постановою НКРЕКП від 25 червня 2019 року № 1174 та цієї Процедури.

Зміна тарифів може проводитись за обставин, що впливають або можуть вплинути на результати діяльності ліцензіата в період дії тарифів, а саме у разі:

- зміни обсягів виробництва, транспортування, постачання більше ніж на 5 % або зміни рівня втрат теплової енергії відповідно до встановлених методик (порядків);

- зміни в установленому порядку інвестиційної програми ліцензіата, якщо це призводить до зміни тарифів більше ніж на 2 % від установленого рівня;

- зміни протягом строку дії тарифів величини окремих витрат, пов'язаних із провадженням ліцензованої діяльності, з причин, які не залежать від ліцензіата, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, мінімальних обов'язкових гарантій в оплаті праці, орендної плати та амортизаційних відрахувань тощо, за умови, що сумарно це призвело до зміни тарифних витрат більше ніж на 2 %;

- невиконання або виконання не в повному обсязі ліцензіатом інвестиційної програми у попередніх періодах та/або відсутність схваленої у встановленому порядку інвестиційної програми, що є підставою для встановлення (перегляду) тарифу шляхом його зміни у бік зменшення;

- зміни протягом періоду, який кратний кварталу (три, шість або дев'ять місяців), ціни на паливно-енергетичні ресурси (зокрема природний газ), якщо це призводить до зміни загальних тарифних витрат більше ніж на 2 %.

Тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання можуть бути розраховані та встановлені за спрощеним порядком відповідно до положень Порядку формування тарифів. Строк дії тарифів, розрахованих за спрощеним порядком, не може перевищувати 1 рік.

Нагадаємо, комунальні послуги не можуть відключити у випадку наявності заборгованості

Також в Україні запровадили нові правила централізованого водопостачання

Cудові рішення про оскарження неправомірних донарахувань по комунальних послугах ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини