Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Українська митниця бачитиме всю історію руху товарів в інших країнах

13 вересня 2019, 12:07
1755
0
Реклама

Депутати прийняли Закон "Про режим спільного транзиту і введення національної електронної транзитної системи" (проект №1082).

Як відзначають у прес-службі Міністерства фінансів України, проект закону розроблено на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і є об'єктом зобов'язань в рамках програми макрофінансової допомоги ЄС.

Україні необхідно буде ввести і використовувати протягом не менше одного року положення Конвенції про процедуру загального транзиту та запустити NCTS (Нову комп'ютеризовану транзитну систему) на своїй території. Тільки після цього Україна зможе отримати офіційне запрошення для приєднання до Конвенції.

Приєднання до Конвенції і використання системи NCTS дасть можливість Україні:

1. обмінюватися митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу (зараз обмін інформацією налагоджений тільки з 11 країнами світу і обмежений в обсязі);

2. отримувати інформацію про товар з різних джерел: від перевізників та імпортерів/експортерів;

3. використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправлення в країну-призначення через треті країни. Наприклад, для переміщення товарів з України в Німеччину або з Туреччини в Україну буде оформлятися одна транзитна декларація за єдиними правилами. І ця декларація буде прийматися митними органами всіх країн, через які буде слідувати вантаж (Туреччина, Німеччина, Польща, Україна і т.д.);

4. ввести спеціальні транзитні спрощення (авторизований вантажовідправник/вантажоодержувач, самостійне накладення пломб, спрощене декларування);

5. ввести прості і рівні умови для фінансових гарантів;

6. ввести новий продукт на ринку фінансових послуг - загальну фінансову гарантію.

Після прийняття Закону українські підприємства зможуть використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів від свого складу до складу контрагента.

Міністр фінансів Оксана Маркарова відзначила, що законопроект передбачає введення європейської практики прозорих і надійних процедур, від яких виграють всі українські учасники ланцюга поставки товарів і фінансовий сектор, а оновлена митна служба отримає можливість ввести більш надійні процеси контролю за транзитними вантажами.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, Данило Гетманцев, розповів, що електронна система передбачає, що українська митниця бачитиме всю історію руху товарів в інших країнах і демонструватиме партнерам рух товарів по території України. Близько року система буде функціонувати в тестовому режимі, а після цього Україна приєднається до угоди про спільне транзит з європейськими партнерами.

Читайте також:

Перші кроки та рішення нової влади

В новій митній службі запустять електронну систему скарг

Перевірте потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини