Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У "Слузі народу" хочуть переписати Закон про столицю і призначити позачергові вибори на 8 грудня

17 вересня 2019, 13:30
428
0
Реклама

Законопроект №2143 про внесення змін до Закону "Про столицю України - місто-герой Київ" 13 вересня зареєстрували народні депутати на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочко.

Зміна адміністративно-територіального устрою

Відповідно до нинішньої редакції закону, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони у місті. У новій редакції ця норма буде передбачати, що на території Києва створюються райони, вони стануть адміністративно-територіальними одиницями, які увійдуть в систему адміністративно-територіального устрою України.

Список районів Києва затверджуватиме ВРУ за поданням Кабінету міністрів України на підставі пропозиції Київської міської ради. Їх кордони затверджуватиме Кабмін за пропозиціями Київради, узгодженим з райрадами.

Зміна порядку призначення і повноважень голови КМДА

Голову КМДА призначатиме і звільнятиме Президент України за поданням Кабміну. У числі додаткових повноважень голови КМДА - участь в засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу у питаннях, що стосуються Києва; згоду на призначення і звільнення керівників розташованих в Києві державних підприємств і територіальних органів міністерств; узгодження питань створення, реорганізації, ліквідації підприємств або організацій загальнодержавного значення і державної форми власності.

Голова КМДА матиме право опротестовувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів.

Перевірте забудовника або потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Компетенція районних рад

До компетенції районних у місті Києві рад в межах і формах, визначених Конституцією і законами України, відповідно до проекту, належить вирішення великого переліку питань: це питання дошкільної, шкільної та позашкільної освіти, питання охорони здоров'я (первинної та профілактичної медико-санітарної допомоги, стоматологічної допомоги), питання культури , молодіжних програм, спортивних споруд загального користування, підтримки програм туризму та культури, соціальної допомоги, містобудування та архітектури, контроль у сфері експлуатації житла, управління комунальним майном та багато інших.

Скорочення кількості депутатів

Крім того, автори законопроекту пропонують скоротити максимально можливу кількість депутатів місцевих рад до 84, при чисельності понад 1 млн. виборців (зараз 120 депутатів).

На думку законотворця, прийняття законопроекту дозволить врегулювати спеціальний статус міста Києва в частині здійснення ним функцій самоврядного міста та столиці держави, а також розмежувати повноваження органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади в місті Києві.

Крім того, проектом запропоновано призначити позачергові вибори Київського міського голови і депутатів Київської міської ради на неділю 8 грудня 2019.

Читайте також:

У Раду внесли законопроект про зміни до Податкового кодексу

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата: оприлюднено текст проекту Держбюджету

Законопроект про концесію прийнято за основу

Якщо ви вирішили відкрити власну компанію в Україні, ви можете зареєструвати ТМ за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини