Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці розповіли, скільки треба доплачувати за інтенсивність праці

24 вересня 2019, 16:35
13357
0
Реклама

У ГУ Держпраці у Львівській області нагадали, що в законодавстві немає чіткого визначення поняття «інтенсивність праці», тому при встановленні зазначеної доплати враховується загальне поняття, а саме: інтенсивність праці - це напружена робота, яка забезпечує найбільшу продуктивність.

Працівникам бюджетних установ передбачені надбавки до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за:

- високі досягнення у праці;

- за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

- за складність, напруженість у роботі;

- виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників;

- за суміщення професій (посад);

- за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

Також встановлено доплати працівникам у розмірі до 40% годинної тарифної ставки за роботу в нічний час (за кожну годину з 10 години вечора до 6 ранку).

За використання в роботі дезінфікувальних засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, - у розмірі 10% посадового (місячного) окладу.

Водіям встановлено надбавки за класність: II класу - 10%, водіям I класу - 25% установленої тарифної ставки за відпрацьований час.

Доплати за ненормований робочий день - у розмірі 25% тарифної ставки за відпрацьований час.

Статтею 7 Закону про колективні договори і угоди встановлено, що зміст колективного договору визначається сторонами в межах їхньої компетенції, зокрема, щодо оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати (окладів, тарифних ставок) та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо). Галузеві норми, зокрема щодо встановлення для підприємств галузі (підгалузі) мінімальних розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих груп і категорій працівників регулюються угодою на галузевому рівні.

Отже, умови встановлення і розміри доплат та надбавок підприємства визначають безпосередньо в колективному договорі.

При визначенні у колективному договорі переліку професій (посад), яким нараховуватиметься і виплачуватиметься доплата за інтенсивність праці, слід враховувати результати професійної діяльності цих працівників.

Застосування доплат й надбавок та їхні розміри визначаються економічною доцільністю і фінансовими можливостями підприємства.

Читайте також: Трудові ризики роботодавців: Держпраці та інші тренди

ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

ЛІГА:ЗАКОН запрошує представників бізнесу взяти участь у конференції Safe Side 2.0, яка відбудеться 9 жовтня. Детальніше про захід за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини