Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 жовтня водії зобов'язані включати фари автомобіля за містом

26 вересня 2019, 09:45
129298
0
Реклама

Згідно п. 9.8 Правил дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар. Це правило діє цілодобово, тобто і в світлий час доби.

Нагадуємо, що в темний час доби, а також в тунелях і за умов недостатньої видимості незалежно від ступеня освітлення дороги і пори року, на транспорті повинні бути включені:

а) на всіх механічних транспортних засобах - фари ближнього (дальнього) світла;

б) на мопедах (велосипедах) і гужових возах (санях) - фари або ліхтарі;

в) на причепах та транспортних засобах, що буксируються - габаритні ліхтарі.

Коли можна включати протитуманні фари і вогні?

Зверніть увагу! Якщо в умовах недостатньої видимості в світлий час доби замість ближнього світла фар були включені протитуманні фари, згідно п. 19.1 Правил дорожнього руху, це не вважається порушенням.

При цьому протитуманні фари не обов'язково вмикати. Правила говорять, що їх можна використовувати в умовах недостатньої видимості як окремо, так і разом з ближнім світлом фар, а в темну пору доби на неосвітлених ділянках дороги - тільки з ближнім або дальнім світлом фар.

Що стосується задніх протитуманних вогнів, їх використання дозволяється виключно в умовах недостатньої видимості в темний або світлий час доби.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію про захист бізнесу Safe Side 2.0!

Який штраф?

Якщо знехтувати вимогою ПДР і не ввімкнути ходові вогні днем з 1 жовтня по 1 травня, водія притягнуть до відповідальності за ст. 125 КпАП як за порушення Правил дорожнього руху, не передбачене іншими статтями КпАП. Санкція за таке порушення - попередження.

Мета вимоги про включення вогнів - додатково позначати транспортний засіб в умовах недостатньої видимості в осінньо-зимовий період, завдяки чому в будь-якому випадку, вимогу про ввімкнення ходових вогнів ігнорувати не можна, щоб не піддавати ризику себе та інших учасників дорожнього руху.

Читайте також:

Розмитнити "євробляхи" за спрощеним порядком можна до 31 грудня: Закон набув чинності

Акцизний податок на автомобілі можуть скасувати

ДТП: як варто діяти

ВС пояснив, коли водій може уникнути адміністративної відповідальності

Поліція може евакуювати авто лише із фото- або відео фіксацією

Cудові рішення щодо оскарження неправомірних дій співробітників поліції та винесених ними постанов, ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини