Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Між Україною та Румунією скоро запустять поромні переправи

1 жовтня 2019, 11:23
4655
0
Реклама

Міжнародний поромний комплекс Орлівка - Ісакча - Орлівка успішно пройшов тестове випробування. Про це повідомила Державна прикордонна служба.

Виконано чотири рейси порома «Oltisoru-3» через Дунай з пасажирами з Одеської області (Україна) до Румунії і назад. На борту порома розмістилися не тільки офіційні делегації двох країн, але також навантажена автоцистерна і кілька легкових автомобілів.

Тестовий рейс порома в одну сторону триває 7-8 хвилин, ще близько п'яти-семи хвилин йде на швартувальні операції. Таким чином, основним фактором, що визначає пропускну здатність переправи, стає оперативність оформлення на прикордонному посту пропуску.

Коли переправа почне функціонувати?

Угода про організацію поромного сполучення через Дунай між Орлівкою (Ренійський район Одеської області) та Ісакча (Румунія) було підписано у 2015 році, проте для використання переправа стала готова тільки восени.

За словами заступника голови Одеської облради Юрія Дімчогло, з української сторони всі будівельні роботи були завершені ще навесні. Повне відкриття переправи відбудеться після остаточної готовності обладнання митних і прикордонних служб Румунії, однак точна дата ще невідома.

Зараз готується звернення до Кабінету міністрів України про узгодження дати офіційного запуску міжнародного пункту пропуску «Орловка». Однак у міру остаточної готовності обладнання митних і прикордонних служб Румунії переправу можуть запустити в постійному тестовому режимі з регулярністю відправлення поромів щогодини. Пропускна здатність нової переправи складе близько 200 одиниць вантажного автомобільного транспорту, 500 - легкового, пасажиропотік - 1500 чоловік. На ній будуть працювати чотири пороми.

Відзначається, що тепер водії великовантажних авто і власники приватних легковиків зможуть потрапити до Євросоюзу приблизно на 10-12 годин швидше.

Проектом другої черги передбачено спорудження ще одного причального комплексу з української сторони, а також можливість запуску більш містких поромів або ж збільшення їх кількості.

Перевірте забудовника або потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Як можна потрапити до Румунії зараз?

Протяжність державного кордону між Україною і Румунією по Дунаю становить 187 кілометрів. Раніше на цій ділянці не було жодного моста або поромної переправи. Щоб потрапити до Румунії з території Одеського регіону, необхідно було їхати через Молдову, роблячи додатковий гак. А всі автомобільні та залізничні пункти пропуску через кордон між Україною і Румунією знаходяться в Закарпатській та Чернівецькій областях.

Скільки це коштує?

За заявою української сторони, поромом зможуть скористатися також українці, які подорожують без авто. Вартість переправи через Дунай для них становитиме всього 1 євро. На автомобілі вартість проїзду складе 12-15 євро.

Це - перший приклад в Україні, коли за рахунок приватних інвесторів втілюється в життя не тільки інфраструктурний проект, а й міжнародний пункт пропуску через кордон. Реалізація проекту обійшлася в 12 млн. євро, фінансують його дві приватні компанії.

Читайте також:

З 1 жовтня водії зобов'язані включати фари автомобіля за містом

Розмитнити "євробляхи" за спрощеним порядком можна до 31 грудня: Закон набув чинності

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини