Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не може закрити справу, не вирішивши клопотання про витребування доказів

7 жовтня 2019, 17:15
3966
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся із позовом до підприємства про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Він вказав на недотримання процедури звільнення на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП (відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці).

Місцевий суд закрив провадження у справі у зв'язку з припиненням підприємства шляхом ліквідації на підставі рішення її засновників. Апеляційний суд погодився з таким рішенням.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком не погодилась, передавши справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Згідно із ст. 43 Конституції громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 КЗпП, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Читайте також: Верховний Суд зобов'язав виплатити працівнику премію, скасувавши дисциплінарне стягнення

Верховний Суд зазначив, що суд першої інстанції не дав оцінку поданому позивачем запереченню на заяву відповідача про закриття провадження, в якому, крім іншого позивач просив суд витребувати інформацію від голови ліквідаційної комісії стосовно майна, яке залишилось, та інформацію про місцезнаходження засновників (учасників) відповідача, власників та його правонаступників.

Колегія суддів вказала, що місцевий суд, закриваючи провадження у справі, допустив порушення норм процесуального права, не вирішивши клопотання позивача про витребування доказів, обмежив право позивача на судовий захист у трудових правовідносинах та на справедливий суд, передбачене ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідну постанову по справі № 752/294/18 ВС прийняв 18.09.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Вам також буде цікаво, що роботодавцям заборонять цікавитись сімейним станом працівника.

Нагадаємо, що в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, що можуть бути корисними при вирішенні спорів між роботодавцем і працівником. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- Звільнення співробітника за користування соцмережами

- Особливості трудових відносин з ІТ-фахівцем

Тестовий доступ до ІПС можна отримати тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини