Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Викривачі корупції зможуть отримати 10% від завданих збитків

17 жовтня 2019, 13:45
352
0
Реклама

Сьогодні, 17 жовтня, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції» (законопроект № 1010). Рішення прийняли 252 депутати.

Документ встановлює, що викривач - це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов'язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Також документ доповнює Закон «Про запобігання корупції» статтею про винагороду викривачу, відповідно до якої право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на час вчинення злочину.

Розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Однак її розмір не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину.

Профільний комітет ВР відхилив численні правки до другого читання, врахувавши лише декілька із них.

Зокрема, були підтримані правки, що стосуються захисту персональних даних анонімного викривача після їх розкриття для суду. Передбачено такі заходи безпеки, як забезпечення конфіденційності відомостей про особу та/або закритий судовий розгляд.

Також встановлено, що матеріали попередньої та внутрішньої (службової) перевірок або розслідувань повідомленої інформації про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону зберігаються відповідним органом або юридичною особою протягом трьох років з дня отримання такої інформації (редакція, прийнята в першому читанні, передбачала таке збереження протягом п'яти років).

Слідкуйте за оновленнями в модулі "Законопроекти" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовим доступом до продуктів ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна скористатися тут

Вам також буде цікаво, що бізнес може скаржитися на тиск влади до нового органу.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує юридичні фірми взяти участь у всеукраїнському рейтингу ринку юридичний послуг LIGA ZAKON AWARDS 2019. Детальніше про рейтинг тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини