Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усі держреєстри вестимуться в електронному вигляді й обмінюватимуться даними

31 жовтня 2019, 14:47
597
0
Реклама

Сьогодні Верховна Рада у першому читанні прийняла за основу законопроект №2110 про публічні електронні реєстри.

Законопроект №2110 передбачає утворення єдиної системи публічних електронних реєстрів, визначення їх структури функціонування та єдиних вимог до їх створення, ведення, взаємодії, адміністрування, модернізації, реорганізації та ліквідації, а також до створення реєстрової інформації та її використання у інших інформаційних системах.

Відповідно до законопроекту, систему публічних електронних реєстрів складатимуть:

- Єдиний державний демографічний реєстр;

- Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

- Державний земельний кадастр;

- комунальні реєстри;

- визначені законом реєстри саморегулівних організацій;

- Реєстр реєстрів.

Реєстри будуть обмінюватися даними та формувати спільний масив даних, документів та форм, автоматичного протоколювання усіх кроків та операцій зазначеної взаємодії за допомогою Системи електронної взаємодії.

Проектом передбачено, що в разі його прийняття, до 1 липня 2020 року мають бути затверджені розробка та технічний опис реєстрів та створені і введені експлуатацію програмно-апаратні засоби реєстрів, а до 1 січня 2020 року - приведені у відповідність відповідні нормативно-правові акти, узгоджені цільові програми, а також створені реєстрі на базі Національного реєстру електронних інформаційних ресурсів.

На думку законодавця, запровадження даного законопроекту дозволить щонайменше на 15% скоротити витрати на супроводження реєстрів, а також значно підвищити якість та швидкість надання адміністративних та інших державних послуг.

При цьому депутати наголосили, що проект потребує доопрацювання, оскільки в документі не враховано захист персональних даних, що містяться в реєстрах, а також корупційні ризики. Ще однією проблемою є врегулювання питання права власності на реєстри, які були створені за державні кошти, проте належать приватним юридичним особам.

Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку та отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин!

Читайте також:

- Податковий кодекс, фінмониторинг та відповідальність за фальсифікацію ліків: порядок денний ВР на сьогодні

- «Держава у смартфоні» стає реальністю: новий додаток «Дія»

Нагадаємо, що отримати актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів про вашого контрагента та здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини