Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд скасував накладений на підприємство штраф завдяки новому порядку перевірок Держпраці

14 листопада 2019, 10:30
2800
0
Реклама

Суть справи: підприємство оскаржило постанову Держпраці про накладення штрафу у розмірі 166 920 грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Позивач вказав, що постанова є незаконною, оскільки він виконав припис інспектора про усунення виявлених порушень у встановлений строк.

Місцевий суд задовольнив такі позовні вимоги, вказавши наступне.

Читайте також: у Держпраці розповіли про нові правила нарахування штрафів бізнесу

Шостий апеляційний адміністративний суд у рішенні від 14.05.2019 по справі № 826/8917/17 визнав нечинним Порядок здійснення державного контролю і нагляду за додержанням законодавства про працю (постанова Кабміну № 295). Відповідно до норм скасованого порядку, у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживались. Однак за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці такі заходи вживались одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Новий же Порядок здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю, який було затверджено постановою Кабміну № 823 від 21.08.2019, визначає, що у разі виконання припису Держпраці в установлений у ньому строк, роботодавця не штрафують за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Суд зазначив, що відповідно до ст. 58 Конституції, нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Нагадаємо, що рішення місцевого суду може бути оскаржено в апеляції.

Відповідне рішення по справі № 420/3783/19 Одеський окружний адмінсуд прийняв 7.10.2019. Його повний текст можна переглянути в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче отримати юридичні послуги.

Важливо знати:

Трудові ризики роботодавців: Держпраці та інші тренди

Як захистити бізнес у наші дні: поради юристів для CEO та власників компаній

ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини